Καλά κρατούν οι τηλεπικοινωνιακές... κόντρες
Έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των μεγάλων παικτών στις τηλεπικοινωνίες
Οξύνεται η αντιπαράθεση στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και τους ανταγωνιστές, απάντησε στους ίδιους υψηλούς τόνους ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος Χάρης Μπρουμίδης.
Στη φάση που η αγορά των telecoms δείχνει να ανακάμπτει μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε μέσα στην κρίση, καθώς το τρίτο τρίμηνο του 2017 κατέγραψε θετικό πρόσημο, οι «παίκτες» ζυγίζουν τις δυνάμεις τους.
Μπροστά στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά, όπως είπε ο κ. Μπρουμίδης, «η ρύθμιση και η έγκαιρη -προληπτική και μη- παρέμβαση είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς και την υλοποίηση επενδύσεων, και τη διασφάλιση ότι δεν υφίστανται διακρίσεις στην πρόσβαση και στη συμπεριφορά στη χονδρική αγορά, οι οποίες θα προκαλούσαν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό». Δεδομένου ότι στόχος της ρύθμισης είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, προς όφελος του καταναλωτή αλλά και της επενδυτικής πίστης, έφερε ως παράδειγμα προληπτικής ρύθμισης τον έλεγχο των προϊόντων λιανικής του παρόχου με δεσπόζουσα θέση.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της ΕΕΤΤ, η οποία ελήφθη κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν όλοι οι πάροχοι και κοινοποιήθηκε προς έγκριση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ο ΟΤΕ ορίστηκε ως πάροχος με σημαντική ισχύ (δηλαδή δεσπόζουσα θέση) στην Εθνική Αγορά χονδρικής τοπικής πρόσβασης σε σταθερή θέση, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα προϊόντα τοπικού βρόχου και υποβρόχου καθώς και τα προϊόντα VULA (εικονικά προϊόντα χονδρικής)».
Σήμερα, λόγω απουσίας εναλλακτικών δικτύων πρόσβασης, οι εναλλακτικοί πάροχοι δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά μόνο μέσω της χρήσης υπηρεσιών του δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ.
Όσον αφορά τις διαδικασίες για τη συγκέντρωση των «παικτών» στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, ο Χ. Μπρουμίδης υποστήριξε ότι η Vodafone Ελλάδος θα καταθέσει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της Cyta Ελλάδος (σ.σ. η προθεσμία είναι για τις 18 Δεκεμβρίου), ενώ σημείωσε ότι η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Forthnet, όπου επίσης αναζητείται ενδιαφερόμενος επενδυτής.
Αναφορικά με τις επιδόσεις της Vodafone Ελλάδος ο κ. Μπρουμίδης επισήμανε ότι «στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, πέτυχε κύκλο εργασιών 440 εκατ. ευρώ, με ισχυρό ρυθμό αύξησης των εσόδων από υπηρεσίες (4,6%), διεύρυνση της πελατειακής βάσης στη σταθερή (643 χιλιάδες πελάτες) και εντυπωσιακή άνοδο της κατανάλωσης data στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία ξεπέρασε τα 12 χιλιάδες Terrabytes».
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η Vodafone μαζί με τους άλλους δύο παρόχους, τον ΟΤΕ και τη Wind, έχει απευθύνει επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη επιπλέον πόρων για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή.