Τι αλλάζει στον ξενοδοχειακό χάρτη της Αττικής
Τα σχέδια των νέων παικτών που κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά
Σε πλήρη αναδιάταξη βρίσκεται ο ξενοδοχειακός χάρτης της Αθήνας με ξενοδοχειακές μονάδες να αλλάζουν χέρια και νέους ισχυρούς παίκτες να κάνουν την εμφάνιση τους. Τελευταία εξέλιξη η απόκτηση του ξενοδοχείου King George στο Σύνταγμα από την Λάμψα ιδιοκτήτρια και της «Μεγάλης Βρετάνιας».
Το ακίνητο που στεγάζει το King George Palace στην πλατεία Συντάγματος από το 1930, έχει συνολική επιφάνεια 9.450 τ.μ περίπου και αποτελείται από τρία υπόγεια, ισόγειο, ημιώροφο, 8 ορόφους και δώμα ενώ διαθέτει συνολικά 102 δωμάτια. Σήμερα τη διαχείριση του King George έχει η εταιρεία Λάμψα Α.Ε. (Μεγάλη Βρετανία), συμφερόντων Λασκαρίδη, η οποία έχει μισθώσει και το ακίνητο.Με βάση τα στοιχεία της Λαμψα, για το 2016 η «Μεγάλη Βρετανία» και το King George παρουσίασαν αυξημένες πληρότητες 68,4% (έναντι 66% το 2015) και οριακή μείωση στη μέση τιμή ανά δωμάτιο στα 259 ευρώ (έναντι 261 ευρώ το 2015). Το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκε κατά 2,14%.
Το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» εμφάνισε αύξηση πωλήσεων κατά 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη οικονομική χρήση, ενώ οι πωλήσεις για το «King George» κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα του 2015.
Σε διαδικασία ανακτασκευής βρίσκεται και το Hilton που στα τέλη του 2016 πέρασε στα χέρια του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου και της τουρκικής Dogus.
O λόγος είναι η καθυστέρηση στην έκδοση των απαραίτητων αδειών, αφού το μέγεθος της έκτασης των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος είναι εκτεταμένο. Ειδικότερα οι νέοι ιδιοκτήτες του Hilton σχεδιάζουν τη κατασκευή και μακροχρόνια μίσθωση πολυτελών ιδιωτικών κατοικιών που θα εξυπηρετούνται από το ξενοδοχείο και θα προορίζονται για υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες της χώρας.
Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν οι νέοι ιδιοκτήτες για το εμβληματικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας οι πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες που θα εξυπηρετούνται από το ξενοδοχείο θα προορίζονται για υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες της χώρας. Παράλληλα, στο ξενοδοχείο θα δημιουργηθούν χώροι ψυχαγωγίας και πολιτισμού, χώροι εστίασης με υψηλής ποιότητας γαστρονομικές εμπειρίες και άλλα εμπορικά καταστήματα.
Με την αλλαγή χρήσης του ξενοδοχείου και την πώληση δωματίων της μονάδας ως κατοικίες στην ουσία εισάγεται στην ξενοδοχειακή αγορά της Ελλάδας ένα νέο τουριστικό προϊόν το οποίο είναι βασισμένο στα πρότυπα του εξωτερικού.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η άφιξη της Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης, που θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Μάιο, ενώ τον περασμένο Ιούλιο το ξενοδοχείο Athens Ledra πέρασε στην αμερικανική εταιρεία Hines, έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους στο real estate, έναντι 33,05 εκατ. ευρώ.
Επίσης πριν λίγες ημέρες η Intrakat υπέγραψε σύμβαση με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού για την εκμίσθωση του κτηρίου επί της οδού Κολοκοτρώνηστην Αθήνα. Το τριώροφο διατηρητέο κτήριο, που εκμισθώθηκε για 20 χρόνια έναντι μηνιαίου τιμήματος 40 χιλ. ευρώ, θα μετατραπεί σε boutique hotel 45 δωματίων και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2019, μετά τις απαραίτητες κατασκευαστικές εργασίες. Αντίστοιχα, στο κτίριο που στέγαζε τον όμιλο Χυτήρογλου στην οδό Μητροπόλεως, στο ύψος της πλατείας Καπνικαρέα, ο όμιλος N. Δασκαλαντωνάκη ετοιμάζει το νέο boutique ξενοδοχείο της αλυσίδας Grecotel, με τα εγκαίνια να αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.
Τέλος στα χέρια έλληνα επιχειρηματια πέρασε το ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια, το οποίο αναμένεται να ανοίξει και πάλι το 2018 (παραμένει κλειστό από το 2008).