Στο στόχαστρο οι οικονομικές επιδόσεις & η φορολογική πολιτική της Apple
Κατηγορεί ευθέως ότι επιχειρούσε να εξασφαλίσει καθεστώς φορολογικής εξαίρεσης σε χώρες όπου θα μπορούσε να μεταφερθεί η φορολογική έδρα της εταιρίας
Με ανοιχτή επιστολή προς τον επικεφαλής της εταιρίας Apple Τιμ Κουκ, ο Βόλφγκανγκ Κραχ, διευθυντής σύνταξης της Sddeutsche Zeitung, της εφημερίδας που έχει στην κατοχή της τα Paradise Papers, αναφέρεται στην προσπάθεια του αμερικανικού κολοσσού να αποφύγει να πληρώσει φόρους για τα έσοδά του στις χώρες εκτός ΗΠΑ. Κατηγορεί μάλιστα ευθέως τον κ. Κουκ ότι επιχειρούσε να εξασφαλίσει καθεστώς φορολογικής εξαίρεσης σε χώρες όπου θα μπορούσε να μεταφερθεί η φορολογική έδρα της εταιρίας, ενώ δεν απέκλειε και το ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι σε ενδεχόμενες εκλογές η νέα κυβέρνηση θα συνέχιζε την ίδια πρακτική έναντι της Apple.
«Αγαπητέ κ. Κουκ, δεν με γνωρίζετε, αλλά εγώ σας γνωρίζω. Όχι προσωπικά, αλλά από την τηλεόραση, τις ζωντανές μεταδόσεις των εμφανίσεών σας στο Κουπερτίνο όταν παρουσιάζετε το νέο iPhone και βεβαίως από την εφημερίδα μου και τον ιστότοπό της. Είμαι ο διευθυντής σύνταξης της S?ddeutsche Zeitung, της κορυφαίας ημερήσιας εφημερίδας της Γερμανίας και του μέσου που πήρε στην κατοχή του τα Panama Papers και αργότερα τα Paradise Papers», γράφει ο γερμανός δημοσιογράφος και αναφέρει ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί καθημερινά πολλά από τα προϊόντα της Apple. «Οι συνεργάτες μου κι εγώ παρακολουθούμε εδώ και καιρό την αντιπαράθεση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη σχετικά με την φορολόγηση της Apple. Εσείς ο ίδιος έχετε τοποθετηθεί επανειλημμένα για το θέμα, όπως και ενώπιον της Γερουσίας το 2013. Είπατε τότε ότι η Apple "δεν βασίζεται σε τεχνάσματα". Στα Paradise Papers ωστόσο ανακαλύψαμε πληροφορίες που αμαυρώνουν την εικόνα της Apple που προσπαθείτε να προβάλλετε. Ερωτήσεις που τέθηκαν από την SZ και τους συνεργάτες μας είτε έμειναν αναπάντητες είτε, στην καλύτερη περίπτωση, συνάντησαν λιγομίλητες κοινοτοπίες. Γιατί;», διερωτάται ο κ. Κραχ και σημειώνει ότι πολλά από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple -μηχανικοί, νομικοί κ.λπ.- έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμια τα οποία πληρώνονται από λεφτά των φορολογουμένων σε όλον τον κόσμο. «Κ. Κουκ, πρόσφατα είπατε ότι η Apple έχει την ηθική υποχρέωση όχι μόνο να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ να αναπτυχθεί, αλλά και να συνεισφέρει στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά», τονίζει ο διευθυντής σύνταξης της SZ και ξεκινά την παράθεση οικονομικών και φορολογικών στοιχείων με την παραδοχή ότι η Apple βρίσκεται μεταξύ των εταιριών που καταβάλλουν τους υψηλότερους φόρους στις ΗΠΑ. Στο εξωτερικό ωστόσο, επισημαίνει, όπου η Apple την περίοδο 2010-2017 κατέγραψε τα δύο τρίτα των κερδών της, φορολογήθηκε με συντελεστές από 1-7%. «Κ. Κουκ, πιστεύετε ότι αυτό συνάδει με την ηθική υποχρέωση που διακηρύξατε; Τέτοια φορολογική "βελτιστοποίηση", αν και νόμιμη, καθίσταται εφικτή μόνο και μόνο επειδή εξειδικευμένες νομικές εταιρίες όπως η Appleby επινοούν περίπλοκες εταιρικές δομές απλησίαστες για τις περισσότερες άλλες εταιρίες. Ικανοί υπάλληλοι, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και εργαζόμενοι στις περισσότερες χώρες εκτός των ΗΠΑ, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιούν προϊόντα της Apple, δεν έχουν τα μέσα αποφύγουν τους συνήθεις φόρους», γράφει ο Βόλφγκανγκ Κραχ.
Αναφερόμενος στις οικονομικές επιδόσεις της Apple στην Γερμανία, ο διευθυντής της εφημερίδας του Μονάχου κάνει λόγο για δισεκατομμύρια, καθώς ο ακριβής αριθμός δεν δημοσιοποιείται από την εταιρία, για τα οποία ο φόρος που αποδόθηκε έφτασε μόλις τα 25 εκατομμύρια ευρώ. «Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε την δυσκολία που έχουμε να το εξηγήσουμε αυτό στους αναγνώστες μας», συνεχίζει χαρακτηριστικά, για να καταλήξει με την κατηγορία ότι η Apple επιχειρεί να επηρεάσει ακόμη και πολιτικές εξελίξεις σε χώρες στις οποίες σκέφτεται να εγκατασταθεί, προκειμένου να εξασφαλίσει φορολογική απαλλαγή. «Γιατί το θέλετε αυτό; Γιατί αισθάνεστε ότι δικαιούστε να μην πληρώνετε φόρους σε μια χώρα; Θέλατε να καταστήσετε την μηδενική φορολόγηση προϋπόθεση προκειμένου να αποκτήσετε εκεί φορολογική έδρα; Τι σας δίνει το δικαίωμα να το κάνετε; Και τι αντίληψη περί δημοκρατίας υποτίθεται ότι διακρίνουμε, από την ερώτηση που βάλατε αυτή τη νομική εταιρία να ρωτήσει;», γράφει ο κ. Κραχ, αναφερόμενος στις ερωτήσεις σχετικά με τις προοπτικές της αντιπολίτευσης στην εν λόγω χώρα, η οποία δεν κατονομάζεται. «Κ. Κουκ, η S?ddeutsche Zeitung και οι αναγνώστες μας περιμένουν ακόμη απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων. Η Apple διαφημίζει τον εαυτό της ως διαφανή εταιρία. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε δεν υπάρχει στ' αλήθεια λόγος να σιωπάτε, υπάρχει;», καταλήγει η επιστολή, η οποία αποτελεί το βασικό θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.