ΔΕΗ: To success story, οι πελάτες και το deal με την Κομισιόν
Όλο το σχέδιο της εταρείας
Την στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των στελεχών του υπουργείου και της ίδιας της ΔEΗ με τους θεσμούς για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, η διοίκηση της εταιρίας φέρεται να επαναφέρει και να επιμένει στην πρόταση της για πώληση χαρτοφυλακίου πελατών της.
Σε πρώτη φάση μπορούν να πουληθούν 500.000 καταναλωτές και αν χρειαστεί ο αριθμός μπορεί να ανέλθει σε 3.500.000. Με το σχέδιο που μέχρι τώρα δεν έχει ποτέ παρουσιαστεί ολοκληρωμένο, η διοίκηση της εταιρίας επιμένει πως μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του μεριδίου της στην προμήθεια ρεύματος. Υποστηρίζει δε, πως οι ιδιώτες προμηθευτές δεν μπορούν να κερδίσουν πελάτες της και συνεπώς η διάθεση, έναντι τιμήματος φυσικά, χαρτοφυλακίου λιανικής μπορεί να τους φέρει πιο ψηλά στα μερίδια.
Η ΔΕΗ, την ίδια ώρα, κινδυνεύει από οικονομική «ασφυξία» κινδυνεύει υπό το βάρος των ανείσπρακτων οφειλών, της μείωσης του μεριδίου της στην αγορά της λιανικής και της χρέωσης για την κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η επιχείρηση για το α’ εξάμηνο του έτους, τα καθαρά κέρδη σημείωσαν πτώση 75%, παρά τα κέρδη ύψους 172,2 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ και τις δράσεις που ανέλαβε η εταιρεία για την αντιμετώπιση των συστηματικών κακοπληρωτών.
Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 14,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 57 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και ζημιών στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ενώ πληγή για τη ΔΕΗ παραμένουν και οι ρευματοκλοπές, οι οποίες σύμφωνα με τη ΡΑΕ της στοιχίζουν ετησίως 250 εκατ. ευρώ.
Και μέσα σε όλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με την Κομισιόν για το πακέτο των λιγνιτικών μονάδων που θα διατεθεί προς πώληση, τα αποτελέσματα της ΔΕΗ δημιουργούν ανησυχία για το κατά πόσο ομαλό μπορεί να είναι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Σε εξέλιξη είναι οι επαφές με την Κομισιόν και ειδικότερα στελέχη της DG Energy και της DG Competition σχετικά με το πακέτο των λιγνιτικών μονάδων που θα διατεθούν προς πώληση. Οι Βρυξέλλες έχουν εκφράσει ενστάσεις ως προς την ελκυστικότητα του προτεινόμενου πακέτου και αναμένεται να γίνουν τροποποιήσεις στην τελική πρόταση. Σε κάθε περίπτωση εν όψει του market test το Νοέμβριο η τελική πρόταση δεν μπορεί να καθυστερήσει πάνω από ενάμιση μήνα.
Υπό συζήτηση είναι και άλλα ανοιχτά θέματα της αγοράς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η πορεία μετασχηματισμού και η δημιουργία των νέων αγορών στο πλαίσιο του target model, η πορεία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και η πρόταση του ΛΑΓΗΕ για τη δημοπράτηση των τελευταίων φετινών ποσοτήτων ΝΟΜΕ.