Έρχεται αύξηση μερίσματος στα ΕΛΠΕ
Νέο ρεκόρ αποτελεσμάτων κατέγραψε ο Όμιλος
Νέα ρεκόρ σε επίπεδο πωλήσεων και κερδοφορίας έφεραν τα μεγέθη που ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2017 ο όμιλος των ΕΛΠΕ.
Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διπλασιάστηκαν (107%) και εκτοξεύτηκαν στα 224 εκατ. ευρώ, έναντι 108 εκατ. ευρώ το περσινό πρώτο εξάμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν στα 98 εκατ. ευρώ, από 38 ρκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2016.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2017, τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 40,2%, στα 457 εκατ. ευρώ.
Φαίνεται ότι υπάρχει πλέον απόφαση στην τρέχουσα φάση ο όμιλος να διατηρήσει το καθαρό χρέος του στα επίπεδα του 1,5 - 1,6 δις γεγονός, εξέλιξη που οδηγεί συνακόλουθα σε αύξηση του μεριδίου των ελεύθερων ταμειακών ροών που θα κατευθυνθεί για μέρισμα προς τους μετόχους.
Σημαντική εξέλιξη που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων είναι και η επαναλειτουργία του διυλιστηρίου της Ελευσίνας. Οι υπολογισμοί θέλουν την πλήρη λειτουργία στα μέσα του Σεπτεμβρίου.
Στα ενδιαφέροντα σημεία των θετικών εξελίξεων που προσδοκά ο όμιλος για το δεύτερο εξάμηνο είναι ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, αλλά και η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δύο μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι συμμετέχει μαζί με την Total και την ExxonMobil.
Οπως σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρ. Στεργιούλης, «κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν η υπεραπόδοση των διυλιστηρίων μας, σε συνδυασμό με τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, η αξιοποίηση ευκαιριών που παρουσιάστηκαν στην αγορά αργών αλλά και η αριστοποίηση του εφοδιασμού, λόγω των διεθνών εμπορικών συμφωνιών που έχουμε συνάψει».
Η παραγωγή των διυλιστηρίων κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ πρώτου εξαμήνου, αφού ανέβηκε στους 7.800.000 μετρικούς τόνους, ενώ αντίστοιχα και οι όγκοι πωλήσεων ανέβηκαν στους 8.300.000, από 7.400.000 τόνους.
Μείωση σημείωσε και ο δανεισμός του ομίλου, ο οποίος περιορίστηκε στα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,3 δισ. ευρώ, ενώ και οι υποχρεώσεις στους προμηθευτές υποχώρησαν στα 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 2,7 δισ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός έπεσε στα 1,8 δισ. ευρώ.