Ρεύμα και φυσικό αέριο: όλα σε ένα νοικοκυρεμένα

Τα νέα δεδομένα του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας

Ρεύμα και φυσικό αέριο: όλα σε ένα νοικοκυρεμένα

Τα  πάνω κάτω στην αγορά ενέργειας και  νέα κορύφωση του ανταγωνισμού με συμμαχίες και στρατηγικές ανάπτυξης φέρνει στην αγορά ενέργειας η απελευθέρωση της λιανικής φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο του 2018.  Διαμορφώνεται μια νέα ενιαία αγορά ηλεκτρισμού-φυσικού αερίου, «πολυμορφική» και οι πρωταγωνιστές, μεγάλοι και μικροί, εναλλακτικοί και παραδοσιακοί θα συνδυάζουν ρέυμα και φυσικό αέριο και θα κινηθούν επιθετικά για να εξασφαλίσουν μερίδια.  Την ίδια στιγμή η προοπτική πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όποτε τελικά γίνει,θα αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες.

Με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις οι ΕΠΑ χάνουν το αποκλειστικό προνόμιο της προμήθειας φυσικού αερίου και οι οικιακοί καταναλωτές αερίου θα μπορούν να επιλέγουν τρίτους παρόχους, πέραν των ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης. Μια ευκαιρία που δεν χάνουν οι εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος, και έτσι, οι «Εlpedison», «Ηρων» και «Protergia» ετοιμάζονται να επεκταθούν από την αγορά του ηλεκτρισμού και στην αγορά φυσικού αερίου, με στόχο να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους και να προσφέρουν ανταγωνιστικά συνδυαστικά πακέτα στην «πολυμορφική» αγορά ενέργειας η οποία αναμένεται να έχει μεγαλύτερη πολυφωνία και ποικιλία στις πηγές προμήθειας εναλλακτικών και συμβατικών μορφών ενέργειας. Η ΔΕΗ την ίδια στιγμή έχει ήδη αποφασίσει να υποβάλει άμεσα αίτηση για τη χορήγηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου και η σχετική απόφαση επικυρώθηκε από το πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.Μάλιστα για την επιλογή του κατάλληλου συμβούλου έχει προχωρήσει στην προκήρυξη ηλεκτρονικού διαγωνισμού με ανοικτή διαδικασία για τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την «Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και επιχειρηματικού σχεδίου για τη διείσδυση της ΔΕΗ Α.Ε. στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα», και αναμένει να λάβει προσφορές μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο σύμβουλος καλείται να περιγράψει τα πιθανά χαρτοφυλάκια ενεργειακών προϊόντων σε το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που ενδιαφέρουν τη ΔΕΗ: ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενεργειακές υπηρεσίες. Από την άλλη πλευρά, η ΕΠΑ Αττικής, (όπως στα διακά και οι υπόλοιπες ΕΠΑ της χώρας) ακολουθεί την «αντίστροφη» πορεία και ετοιμάζει την είσοδο της και στην λιανική ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας το πελατολόγιο των 330.000 νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Η ΕΠΑ Αττικής –που ελέγχεται κατά 51% από την ΔΕΠΑ και κατά 49% από την Shell-προέκυψε μετά το διαχωρισμό των δικτύων από την εμπορική δραστηριότητα της ΔΕΠΑ(τα δίκτυα πέρασαν στην ΕΔΑ Αττικής), σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση.. Κι εφόσον καταργούνται για την ΕΠΑ οι περιορισμοί στις πηγές προμήθειας αερίου, η ΕΠΑ θα μπορεί να προχωρήσει σε συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου, για τις βιομηχανίες-πελάτες της, αγοράζοντας αέριο όχι μόνο από την ΔΕΠΑ, αλλά και από άλλους προμηθευτές, ανάλογα με το πόσο ανταγωνιστικές είναι οι τιμές φυσικού αερίου που της προσφέρονται.

Την ίδια στρατηγική ακολουθεί και η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας που σφράγισε την είσοδό της στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας 350 MW για διάρκεια 20 ετών. Η εταιρεία κάνει το πρώτο βήμα προς τη νέα μορφή της, αφού θα παρέχει πλέον ολοκληρωμένες λύσεις ενέργειας, προσφέροντας συνδυαστικά προϊόντα και υπηρεσίες ρεύματος και φυσικού αερίου. Έτσι η θα καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών, τόσο σε οικιακό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι είναι ήδη ο Νο1 πάροχος φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε αριθμό συνδέσεων, έχοντας επιτύχει διείσδυση 56% του φυσικού αερίου στις περιοχές που εξυπηρετεί και καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση και ζεστό νερό σε περισσότερα από 340.000 νοικοκυριά και πάνω από 8.000 επιχειρήσεις. Από τις συνδέσεις της ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 95% αφορά ατομικές αυτόνομες θερμάνσεις, έχοντας χτίσει με αμεσότητα, συνέπεια και συνέχεια μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή και η ΔΕΠΑ αναπτύσσεται, με τη σειρά της, σε νέα χωράφια. Η επιχείρηση σχεδιάζει να συνεργαστεί με έναν από τους 14 εναλλακτικούς παρόχους ακολουθώντας τις τάσεις που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα με αφορμή το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και της επιβεβλημένης πλέον πολιτικής για διεύρυνση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων από τον κλάδο της ενέργειας. Μπρα ντε φερ για τους λιγνίτες

Το 2018 θα είναι η χρονιά της ενέργειας και οι ανακατατάξεις δεν περιορίζονται στη λιανική. Η δρομολόγηση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα φέρει νέους πρωταγωνιστές και στην παραγωγή ενέργειας δημιουργώντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε κάποιους ομίλους αλλά η μάχη έχει ήδη ξεκινήσει για το ποιες από τις μονάδες της ΔΕΗ θα μπουν προς πώληση. Η διαδικασία δεν φαίνεται απλή και οι καθυστερήσεις δεν θα λείψουν... Ήδη αν και, έπρεπε μέχρι τι 31 Ιουλίου η Κομισιόν να έχει εγκρίνει τον τελικό κατάλογο με τις μονάδες όπου θα μπει πωλητήριο, και αυτός να έχει πάρει το πράσινο φως του Kυβερνητικού Συμβουλίου Oικονομικής Πολιτικής, -σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο- κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Τα χρονοδιαγράμματα είχαν τεθεί με στόχο να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας μέχρι τον Οκτώβριο, προκειμένου να γίνει τότε το market test, από το οποίο θα διαφανεί αν υπάρχει ή όχι επενδυτικό ενδιαφέρον από υποψήφιους μνηστήρες, όμως, όλα δείχνουν ότι οι χρόνοι δεν θα τηρηθούν.

Το πρόβλημα με την ελληνική πρόταση, ήταν ότι περιλαμβάνει τις δύο μονάδες του Αμύνταιου με τα γνωστά προβλήματα (παλαιότητα, περιορισμένες ώρες λειτουργίας και απόσυρση εντός 2ετίας για περιβαλλοντικούς λόγους, κατάρρευση του ορυχείου της μονάδας) και τη μονάδα Μελίτη 1 μαζί με άδεια για 2η μονάδα (για την ομαλή λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία η παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης). Η πώληση ενός τέτοιου πακέτου μονάδων δεν αξιολογήθηκε ως εφικτή και... ξεκινά η συζήτηση για το ποιες άλλες μονάδες που ανήκουν στη μεσαία κατηγορία του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ από πλευράς απόδοσης και διάρκειας ζωής θα μπορούσαν να μπουν. Τέτοια εργοστάσια είναι οι δύο μονάδες της εταιρείας στη Μεγαλόπολη, ή το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου, κάτι που η ΔΕΗ αρνείται αφού το έχει συμπεριλάβει στο μεσομακροπρόθεσμο στρατηγικό της σχεδιασμό. Η πώληση του εν λόγω συγκροτήματος αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ΔΕΗ και για το υπουργείο Ενέργειας, όμως η Κομισιόν συνεχίζει τις ασφυκτικές πιέσεις... Ετσι ξεκινάει ένα «παζάρι» που μοιάζει περισσότερο με μπρα ντε φερ σχετικά με το ποιες μονάδες της ΔΕΗ θα πωληθούν και θα βρεθούν στον ανταγωνισμό και οι καθυστερήσεις είναι... το μόνο βέβαιο στο δρόμο προς τη διαμόρφωση των νέων ισορροπιών.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ