Ωρίμασαν οι ελληνικές startups και πάνε ταμείο
Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις προσελκύουν μεγάλους ξένους ομίλους, που ενδιαφέρονται για την εξαγορά τους
Σε φάση απόδοσης αρχίζει και εισέρχεται το ελληνικό σύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, αρχίζοντας να προσελκύει όχι μόνον επενδυτές «σποράς», αλλά και ουσιαστικούς ενδιαφερόμενους για εξαγορά. Υστερα από εκατοντάδες αποτυχίες το ελληνικό σύστημα μετρά ήδη τα πρώτα μεγάλα exits, δηλαδή την εξαγορά συγκεκριμένων νεοφυών επιχειρήσεων (startups) από μεγάλα διεθνή σχήματα.
Τη στιγμή που μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις πασχίζουν να βρουν ρευστότητα για να ικανοποιήσουν ακόμα και τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, οι ελληνικές startups καταφέρνουν να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια, απαραίτητα για την ανάπτυξη τους, έτσι ώστε κάποια στιγμή να βρεθούν στο στάδιο της αποεπένδυσης και εξαγοράς τους. Η εισροή κεφαλαίων προφανώς δεν μπορεί να συγκριθεί με τις χρηματοδοτήσεις που κερδίζουν διεθνώς οι αναδυόμενες εταιρείες κυρίως του τεχνολογικού τομέα, ωστόσο καταδεικνύει ότι το ελληνικό σύστημα εισέρχεται σε φάση οργάνωσης.
Πάνω από 200 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί συνολικά από το 2010 μέχρι το 2016 σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, που κατασκευάζουν τεχνολογικά προϊόντα και διατηρούν το βασικό μέρος της βάσης των εργαζομένων τους στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, από ένα πολύ χαμηλό ποσοστό επενδύσεων, κυρίως από το Openfund, που έφτανε το πολύ τις 10 επενδύσεις τον χρόνο από το 2010 μέχρι το 2012, η αγορά αυξήθηκε και ξεπέρασε τις 40 επενδύσεις τον χρόνο από το 2013 μέχρι το 2016, με 137 εταιρείες να λαμβάνουν συνολικά 214 γύρους επενδύσεων. Μεγάλο μέρος αυτής της εισροής κεφαλαίου μπορεί να αποδοθεί στο ελληνικό κράτος, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο στήριξε τέσσερα τεχνολογικά ταμεία μέσω της πρωτοβουλίας Jeremie το 2013.
Συνολικά τα τοπικά ταμεία, οι επιχειρηματικοί άγγελοι, αλλά και διεθνή επενδυτικά funds συμμετείχαν στους επενδυτικούς γύρους για τις ελληνικές startups. Ειδικότερα, τα διεθνή επενδυτικά funds από το 2013 μέχρι το 2016 πρωτοστατούν στους επενδυτικούς γύρους. Όπως τονίζουν τα στελέχη του marathon, αυτό υποδηλώνει ότι αναμένονται περισσότερες επενδύσεις από διεθνείς παίκτες καθώς περισσότερες εταιρείες ωριμάζουν.
H εξαγορά της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας BugSense από την αμερικανική Splunk στο τέλος του 2013 με αρχές του 2014 ήταν ο σταθμός για την κοινότητα των τεχνολογικών ελληνικών νεοφυών εταιρειών. Τα ελληνικά μυαλά είναι ελκυστικά και μπορούν να γράψουν τη δική τους ιστορία στο διεθνοποιημένο και ψηφιοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Έτσι, λοιπόν, αρκετές εταιρείες ακολούθησαν την εξαγορά της Bugsense το 2013. Ακόμα, βέβαια, ο ρυθμός εξαγορών είναι ήπιος, αλλά αξιοσημείωτος μιας και από το μηδέν το 2010 η χώρα έφτασε το 2016 στις έξι εξαγορές νεοφυών εταιρειών, ενώ στο α’ εξάμηνο του 2017 έχουν καταγραφεί τρεις επιπλέον εξαγορές.
Στον γερμανικό όμιλο friends4media Group ανήκει πλέον η ελληνική νεοφυής εταιρεία δημιουργίας ψηφιακών παιχνιδιών γνώσεων Quizdom. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2014 και το Quizdom είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή παιχνιδιού γνώσης στην Ελλάδα με περισσότερους από δύο εκατομμύρια χρήστες. Το 2016 το Quizdom συγκέντρωσε πάνω από 1.700.000 χρήστες και εμφανίστηκε ως prime-time show στην τηλεόραση, λανσάροντας ένα νέο παιχνίδι σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Eageron.