Οι πρώτες περικοπές μισθών μετά την κάλπη

Οι πρώτες περικοπές μισθών μετά την κάλπη
Σε νέες μειώσεις μισθών των εργαζομένων προχωρά η Χαλυβουργία Ελλάδος, στην πρώτη επιχιερησιακή σύμβαση που υπεγράφη μετά τις εκλογές. 


Στην νέα επιχειρησιακή σύμβαση που αφορά τους εργαζόμενους στις μονάδες του Ν. Μαγνησίας προβλέπεται ότι οι μισθοί θα είναι μειωμένοι κατά 12% από 1/2/2015 έως 30/4/2015.
Οι νέες μειώσεις αποφασίστηκαν καθώς δεν διαφαίνονται στο άμεσο μέλλον καμία πιθανότητα ανασροφής της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η εταιρία.
Όπως αναφέρεται στην επιχιερησιακή σύμβαση από το 2009 μέχρι το 2013 έχουν προκύψει ζημιές για την εταιρία οι οποίες αθροιστικά υπερβαίνουν τα 160 εκατ ευρώ. Μάλιστα για το 2014, οι ζημιές για την Χαλυβουργία Ελλάδος δοευρύνθηκαν περαιτέρω, γεγονός που θα αποτυπωθεί κατά την έκδοση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας για το 2014, ενώ τα σημάδια της ζήτησης των τελευταίων μηνών συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντικά. Οπως σημειώνεται, «κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη σύναψη των προηγούμενων συμβάσεων δεν έχουν προκύψει οι συνθήκες εκείνες που θα επέτρεπαν να εκτιμηθούν διαφορετικά τα δεδομένα της αγοράς (οικοδομική δραστηριότητα, μείωση κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία κ.λπ.), με συνέπεια να μη διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον πιθανότητα αναστροφής της τραγικής κατάστασης της εταιρείας, ώστε να μην αποκλείεται να περιοριστούν περαιτέρω οι δραστηριότητές της».
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, Σιδενόρ, Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδος έχουν συσσωρεύσει ζημιές πάνω από 650 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία.
Λόγω της πτώσης της οικοδομής, η ζήτηση στην Ελλάδα για χαλυβουργικά προϊόντα το 2013 εκτιμάται ότι έπεσε κάτω από τους 300.000 τόνους, επέστρεψε δηλαδή στη δεκαετία του 1950 όταν η παραγωγική ικανότητα των ελληνικών χαλυβουργιών προσεγγίζει τα 4 εκατομμύρια τόνους.
Μάλιστα, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, πλήρης απασχόληση δεν υπάρχει σε καμία χαλυβουργία, ενώ το stock σιδήρου έχει γεμίσει τις αποθήκες.
Σε ορισμένες χαλυβουργίες η παραγωγή έχει διακοπεί 15 μήνες, ενώ σε άλλες η απασχόληση είναι εκ περιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ