Handelsblatt: Η Ελλάδα αποκλειστικός ευρωπαϊκός προμηθευτής γαλλίου

Handelsblatt: Η Ελλάδα αποκλειστικός ευρωπαϊκός προμηθευτής γαλλίου

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Metlen δραστηριοποιείται στη μεταλλουργία καθώς και στην κατασκευή εργοστασίων και οχημάτων σε περισσότερες από 30 χώρες

«Η ελληνική εταιρεία Metlen, πρώην Mytilineos Holdings, επενδύει σημαντικά στην παραγωγή γαλλίου, ενός μετάλλου στρατηγικής σημασίας. Στόχος είναι να καταστήσει την Ευρώπη ανεξάρτητη από την Κίνα», γράφει η Handelsblatt με τίτλο «Η Ελλάδα φιλοδοξεί να καλύψει πλήρως την ευρωπαϊκή ζήτηση για γάλλιο από το 2028».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Η Metlen Energy & Metals SA επενδύει 295,5 εκατ. ευρώ στην πρώτη γραμμή παραγωγής γαλλίου στην ΕΕ. Σύμφωνα με την εταιρεία, η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2027 και θα αντικαταστήσει πλήρως τις ευρωπαϊκές εισαγωγές γαλλίου από το 2028.

Το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται σε smartphones, φωτοβολταϊκά, LED και μικροτσίπ υπολογιστών. Το γάλλιο κρίνεται απαραίτητο στην τεχνολογία 5G λόγω των ιδιοτήτων του στις υψηλές συχνότητες. Μέχρι σήμερα, οι χώρες της ΕΕ καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους με εισαγωγές από την Κίνα. Σύμφωνα με τη ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, το 2023 οι Ευρωπαίοι κάλυπταν το 79% των αναγκών τους σε γάλλιο με κινεζικές εισαγωγές, με το 13% να προέρχεται από τη Ρωσία και το 5% από τον Καναδά.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Metlen, πρώην Mytilineos Holdings, δραστηριοποιείται στη μεταλλουργία καθώς και στην κατασκευή εργοστασίων και οχημάτων σε περισσότερες από 30 χώρες και κατασκευάζει και εκμεταλλεύεται σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και έργα υποδομής. Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, την Protergia. Η Metlen πραγματοποίησε πωλήσεις 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023 και ανέφερε κέρδη προ φόρων (EBITDA) ύψους 1,01 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει ο συντάκτης.

Με την επένδυση τώρα να έχει αποφασιστεί, η εταιρεία θέλει να αυξήσει την παραγωγή βωξίτη σε δύο εκατομμύρια τόνους ετησίως και την παραγωγή αλουμίνας σε 1,26 εκατομμύρια τόνους. Η εταιρεία εκτιμά ότι αυτό θα επιτρέψει την εξαγωγή γαλλίου ύψους 50 μετρικών τόνων ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί με το σύνολο των εισαγωγών γαλλίου της ΕΕ το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ