Bloomberg: Με ποσοστό 49,9% μπαίνει στο Great Sea Interconnector η γαλλική Meridiam

Bloomberg: Με ποσοστό 49,9% μπαίνει στο Great Sea Interconnector η γαλλική Meridiam

επενδύει 1,9 δισ. ευρώ στο καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Mε ποσοστό 49,9% εισέρχεται στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου η γαλλική Meridiam μετά από σύμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διατηρεί το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το γαλλικό fund αγοράζει μερίδιο στην εταιρεία του καλωδίου, GSI, συνολικού κόστους 1,9 δισ. ευρώ, μέσα από μια συμφωνία που προβλέπει ότι θα έχει πέντε μέλη στο ΔΣ της εταιρείας του καλωδίου και έξι ο ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία των δύο πλευρών επιτρέπει τη δυνατότητα εισόδου στο μετοχικό σχήμα πρόσθετων επενδυτών, όπως αναφέρουν στο Bloomberg, άνθρωποι με γνώση των διεργασιών.

Η οργανωτική δομή της εταιρείας του GSI θα ακολουθεί τους όρους της σύμβασης παραχώρησης (concession agreement), την οποία έχουν συμφωνήσει και τα δύο μέρη.

Οι δύο εταιρείες θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες που απορρέουν για τους μετόχους (Shareholders’ Funding), ανάλογα με τα ποσοστά τους, όπως ανέφερε η ίδια πηγή στο πρακτορείο, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, καθώς η συμφωνία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Τις συζητήσεις με τη γαλλική εταιρεία Meridiam, που έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία άνω των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, (στοιχεία Δεκεμβρίου 2023), «ξαναζέστανε» η αντιστροφή του κλίματος τον Σεπτέμβριο και το ξεμπλοκάρισμα του έργου μετά τη συμφωνία της Αθήνας με τη Λευκωσία.

Εδώ και καιρό οι επαφές των δύο πλευρών είχαν ενταθεί, και οι πληροφορίες ήθελαν το γαλλικό fund να συζητά να μπει με ένα σημαντικό, διψήφιο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, καθώς και να θέλει να έχει ρόλο στην εταιρεία.

Η Meridiam, με παρουσία σε πλειάδα χωρών, πάνω από δέκα γραφεία διεθνώς και περυσινά EBITDA 2,7 δισ. ευρώ, είναι ο βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας που τελεί υπό κατασκευή.

Το δημοσίευμα θυμίζει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου και μετά με το Ισραήλ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για την ενσωμάτωση της Κύπρου —του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης— στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την εναρμόνιση των τιμών ενέργειας της χώρας με εκείνες της ηπειρωτικής Ευρώπης, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή της ασφάλεια.

Η κατασκευή του καλωδιακού τμήματος Κρήτης- Κύπρου ξεκίνησε το 2023. Η επόμενη φάση του έργου, θα συμπεριλάβει το σκέλος Κύπρος – Ισραήλ, το οποίο επίσης δεν είναι διασυνδεδεμένο με τους γείτονές του, και το οποίο εκφράζει έντονο ενδιαφέρον να «τρέξει» το project.

Το έργο συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε., ενώ η Κομισιόν έχει ήδη εγκρίνει επιχορήγηση ύψους 657 εκατομμυρίων ευρώ για το τμήμα Κύπρου-Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ