M. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η Ευρώπη χρειάζεται τουλάχιστον 5 νέους ηλεκτρικούς διαδρόμους για ένα ολοκλη

M. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η Ευρώπη χρειάζεται τουλάχιστον 5 νέους ηλεκτρικούς διαδρόμους για ένα ολοκλη

Την ανάγκη οι Διαχειριστές της Ευρώπης να σχεδιάσουν από κοινού οριζόντιους και κάθετους διαδρόμους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ανέδειξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ENTSO-E που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρεις κάθετους διαδρόμους μεταξύ Βορρά και Νότου και δύο οριζόντιους διαδρόμους μεταξύ Ανατολής και Δύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κορμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως εξήγησε, οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν τη μεταφορά αυξανόμενων ποσοτήτων “πράσινης” ενέργειας μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών και κλιματικών ζωνών, με διαφορετικές εποχιακές ανάγκες και ανανεώσιμο δυναμικό, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ενεργειακή μετάβαση της ηπείρου.

Επεσήμανε πως για να οικοδομήσουμε αυτό το δίκτυο κορμού, είναι αναγκαίο να σκεφτόμαστε με πανευρωπαϊκούς όρους. Για τον σκοπό αυτό, όπως σημείωσε, χρειάζεται ένας πανευρωπαϊκός στρατηγικός σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη τη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος συνολικά και θα διευκολύνει την υλοποίηση αυτών των μεγάλων και σύνθετων έργων.

Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε, επίσης, τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν διεθνείς οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην ανάπτυξη των δικτύων και τη συμβολή των Διαχειριστών, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενεργειακή μετάβαση παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σημασία στήριξης του έργου τους από κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές και χρηματοδότες, συμπληρώνοντας ότι και οι ίδιοι οι Διαχειριστές οφείλουν να βελτιώνουν τις επιχειρησιακές τους πρακτικές και να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις προκειμένου να είναι σε θέση να προσελκύουν επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ