Έρχεται παράταση και παγώνουν τα πρόστιμα για το IRIS - Μόλις το 55% των υπόχρεων έχει ανταποκριθεί
Στο τέλος τρέχοντος μηνός εκπνέει ωστόσο η προθεσμία για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS
Μόνο οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι ενεργοποίησης του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, προχώρησαν μέχρι τώρα στη διασύνδεση, εξέλιξη η οποία οδηγεί σε παράταση της προθεσμίας της 30ης Ιουνίου, όπως προανάγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Από τις περίπου 650.000 των υποχρέων, έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση οι 360.000 (περίπου το 55%), με την ανταπόκριση να είναι υποτονική προβληματίζοντας τους επιτελείς του ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι σχεδιάζουν τώρα παράταση τουλάχιστον ενός μηνός.
Η διάρκεια πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, αφού αξιολογηθεί η πορεία της διαδικασίας έως το τέλος Ιουνίου, οπότε «κλείνει» και το θέμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.
- Μετά την τελευταία εξέλιξη, δεν ισχύει για τους υπόχρεους η ημερομηνία της 1ης Ιουλίου για την επιβολή κυρώσεων για τη μη ενεργοποίηση του IRIS.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο (αυτοτελές) έχει ορισθεί σε 1.500 ευρώ ενώ όσοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απειλούνται με επιπλέον διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
Πάντως, παρά τις αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα, δεν μεταβάλλεται το «πλάνο» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025, τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στα καταστήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της υπηρεσίας IRIS στο mobile banking oι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους άμεσα και εύκολα. Οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ του. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, ο επαγγελματίας μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.
POS και ταμειακές
Στο τέλος τρέχοντος μηνός εκπνέει ωστόσο η προθεσμία για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS με εξαίρεση όσες δεν κατέστη δυνατόν να διασυνδεθούν λόγω ασυμβατότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών και για τις οποίες υπάρχει ελαστικότερο χρονοδιάγραμμα.
Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με συγκεκριμένο λογισμικό (πρόκειται για το ERP το οποίο αφορά τη συνολική λειτουργία της επιχείρησης από χρηματοοικονομικά μέχρι ανθρώπινο δυναμικό) και έχουν προγραμματίσει τεχνικές εργασίες με τον ειδικό συνεργάτη τους εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία η προθεσμία έχει ήδη λήξει.
Επίσης θα πρέπει οι περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις να έχουν την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους, έτοιμη τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.
Για 3.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς είναι στη λίστα του «Τειρεσία», το ζήτημα αντιμετωπίσθηκε με νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, μέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ. επικαλούμενοι χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας κ.λπ., όταν η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.
Τα πρόστιμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία, στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS επιβάλλονται πρόστιμα που ανέρχονται σε 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών).