Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Η στρατηγική στις ΑΠΕ, η σημασία των διασυνδέσεων και η επένδυση στην προμήθεια

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Η στρατηγική στις ΑΠΕ, η σημασία των διασυνδέσεων και η επένδυση στην προμήθεια

Από το turnaround, στη Ρουμανία και τις ευκαιρίες της Βόρειας Αφρικής

Για την απόσυρση του λιγνίτη, την τεράστια ώθηση της ΔΕΗ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και την επένδυση στην Ρουμανία και στα Data Center, μίλησε μεταξύ άλλων ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Euroelectric και στο podcast Redefining Energy και τον Laurent Segalen.

Σε ανάρτηση της Euroelectric στο Linkedin επισημαίνεται η αξιοσημείωτη διαδρομή της επιχείρησης που «από ένα δεινόσαυρο σοβιετικού τύπου πριν λίγα χρόνια, εξελίχθηκε σε μια ακμάζουσα και σύγχρονη επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο κ. Στάσσης μίλησε για τις δυσκολίες της εταιρείας όταν ανέλαβε το τιμόνι της το 2019, της οποίες κατάφερε να υπερπηδήσει και περιέγραψε την αγορά του ηλεκτρισμού με ένα συναρπαστικό ταξίδι. Αναφερόμενος στην ΔΕΗ, είπε ότι ήταν η πρώτη που επένδυσε στις ΑΠΕ με την κατασκευή αιολικού πάρκου αλλά στην πορεία έχασε το τρένο, το οποίο εδώ και λίγο καιρό έχει ξαναβρεί.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης αναφέρθηκε στην γεωγραφική διαφοροποίηση και στην σημασία των διασυνδέσεων. Η Ελλάδα, τόνισε ήταν καθαρά εισαγωγική χώρα στον ηλεκτρισμό, άρα είχε νόημα η ΔΕΗ να αποκτήσει φυσική παρουσία στις άλλες χώρες και το έκανε μόλις βελτιώθηκε η οικονομική της θέση.

Όπως είχε χαρακτηριστικά, «παλέψαμε και καταφέραμε να αποκτήσουμε τις δραστηριότητες της Εnel στη Ρουμανία έναντι πολύ καλής αποτίμησης». Στην Ρουμανία όπως είπε υπάρχει ζήτηση δρομολογούνται νέες ΑΠΕ 1,5 GW, και έως 1GW σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία. Ο κ. Στάσσης διευκρίνισε ότι ένα φωτοβολταϊκό στη Βρετανία δεν θα είχε νόημα γιατί δεν υπάρχουν συνέργειες δίχως τις διασυνδέσεις.

Για την στρατηγική της ΔΕΗ η διοίκηση δήλωσε ότι στόχος είναι στις χώρες που δραστηριοποιείται να υπάρχει επέκταση και στην προμήθεια, κάτι που έχει να κάνει με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου.

Όπως είπε, στο εξής θα υπάρχει μεταβλητότητα στις αγορές, για αυτό χρειάζεται και τεχνολογική διαφοροποίηση. Η Ρουμανία όπως ανάφερε έχει καλύτερο αιολικό δυναμικό κατά μέσο όρο, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει καλύτερο ηλιακό δυναμικό.

Αναφερόμενος στις διασυνδέσεις, ο κ. Στάσσης έφερε ως παράδειγμα τον πόλεμο στην Ουκρανία όπου η Ευρώπη τα κατάφερε να αντέξει μέσω των αντίστοιχων έργων. “Η νέα Κομισιόν πρέπει να ωθήσει τις νέες διασυνδέσεις. Υπάρχουν πολλές προσδοκίες και για τη Β. Αφρική”.

Τέλος, χαρακτήρισε τη ψηφιοποίηση ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για καλύτερη διαχείριση. “Αναπτύσσουμε το δίκτυο οπτικών ινών, όπως και διεθνές καλώδιο με τη Σ. Αραβία και ακόμα παραπέρα. Προχωράμε με το νέο κέντρο δεδομένων στην Αθήνα και στην όλη προσπάθεια σημαντικός είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης. Κάναμε την πρώτη κίνηση και εξετάζουμε περισσότερη δραστηριότητα στο εξής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ