Αναλυτές για METLEN: Η αλλαγή επωνυμίας και η προοπτική του relisting

Αναλυτές για METLEN: Η αλλαγή επωνυμίας και η προοπτική του relisting

Η κερδοφορία της Metlen αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα

Με την προοπτική του Relisting σε μια μεγάλη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά συνδέουν οι αναλυτές την αλλαγή επωνυμίας της Mytilineos σε METLEN, κάνοντας λόγο για θετικό outlook στις οικονομικές επιδόσεις με ιδιαίτερα βάρος στην τελική γραμμή, στις ισχυρές προοπτικές για τη Μεταλλουργία και τις εξελίξεις στη διαθεσιμότητα του βωξίτη και το επενδυτικό σχέδιο για παραγωγή γαλλίου κ.α. και τις ισχυρές προοπτικές για τη ΜΕΤΚΑ.

Στα reports που δημοσιοποιήθηκαν μετά τη χθεσινή τακτική ΓΣ και την απόφαση για μετονομασία σε Metlen, οι αναλυτές σημειώνουν επίσης τις ισχυρές προοπτικές για τη ΜΕΤΚΑ αλλά και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στην αγορά ενέργειας μετά και την πρόσφατη αύξηση των τιμών του TTF.

Αναλυτικά, η Morgan Stanley μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του LME (Χρηματιστήριο Μετάλλων Λονδίνου) θα οδηγήσει σε κερδοφορία μεταγενέστερα, δεδομένης της δομής των συμβάσεων και της εκτεταμένης δραστηριότητας αντιστάθμισης κινδύνου.

Η Pantelakis εστιάζει στο guidance για EBITDA 1 – 1,2 δισ. ευρώ με την καθαρή κερδοφορία να αναμένεται να διαμορφωθεί στα 700 εκατ. ευρώ από 623 εκατ. το 2023 ενώ κάνει εκτενή αναφορά στα σχέδια για την εισαγωγή στο LSE, την είσοδο της ΜΕΤΚΑ στο ελληνικό χρηματιστήριο πιθανόν το 2025 – 2026 αλλά και στη φημολογία περί ενδιαφέροντος για τα ΕΛΠΕ, όπου όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος δεν υπάρχει εκ μέρους των βασικών μετόχων πρόθεση πώλησης.

Αντίστοιχα η Piraeus αναφέρεται και εκείνη στις εκτιμήσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την κερδοφορία του 2024, ενώ κάνει μνεία και στις θετικές προβλέψεις για την αγορά του αλουμινίου.

Από την πλευρά της η AXΙΑ τονίζει πως παρά το γεγονός ότι η διαδικασία εισαγωγής στο Λονδίνο είναι περίπλοκη, δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Επίσης αναφέρεται στην πρόβλεψη για σημαντική αύξηση της κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια του τομέα κατασκευών και παραχωρήσεων, που εάν επαληθευτεί τότε ο όμιλος θα εξέταζε την εισαγωγή της θυγατρικής στο ΧΑ.

Η κερδοφορία της Metlen αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα όταν οι τρέχουσες επενδύσεις ωριμάσουν αναφέρει η Optima, η οποία κάνει μνεία στις θετικές προοπτικές του τομέα μεταλλουργίας, που τροφοδοτείται από την άνοδο στις τιμές του αλουμινίου και το σταδιακό έλλειμμα στην προμήθεια βωξίτη.

H Euroxx σημειώνει την αναφορά του κ. Μυτιληναίου ότι οι πιθανοί στόχοι εξαγορών που θα μπορούσαν να κάνουν ουσιαστική διαφορά στην Ελλάδα είναι περιορισμένοι, τονίζοντας ότι μεγάλη σημασία έχει όχι μόνο η κερδοφορία EBITDA που θα προσθέσει μια εξαγορά αλλά πρωτίστως η ενίσχυση της καθαρής κερδοφορίας.

Στη στρατηγική για να ξεκλειδώσει αξία και να επεκτείνει περαιτέρω το παγκόσμιο αποτύπωμα της εταιρείας αναφέρεται η Alpha με αφορμή την αλλαγή της ονομασίας. Το θέμα σχολιάζει επίσης και η Beta, η Eurobank αλλά και η NBG η οποία αναφέρει ότι η νέα ονομασία σχετίζεται με τη μετάβαση της εταιρείας στη νέα εποχή και την εισαγωγή της στο LSE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ