Χρεοκοπία FTI: Το μοιραίο «όχι» του Βερολίνου σε νέα οικονομική βοήθεια

Χρεοκοπία FTI: Το μοιραίο «όχι» του Βερολίνου σε νέα οικονομική βοήθεια

Ο ρόλος του Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλειας

Η FTI Touristik GmbH, μητρική εταιρεία του ομίλου FTI Group, του τρίτου σε μέγεθος τουριστικού ομίλου στην Ευρώπη, κατέθεσε τη Δευτέρα αίτηση πτώχευσης στις δικαστικές αρχές του Μονάχου. Σε ανακοίνωση του tour operator αναφέρεται ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει να ολοκληρωθούν όπως έχει προγραμματιστεί». Ο όμιλος προσθέτει ωστόσο ότι τα ταξίδια που έχουν προγραμματιστεί από αύριο 4 Ιουνίου αναμένεται να ακυρωθούν ή να πραγματοποιηθούν μόνο εν μέρει. Βάσει των μέχρι στιγμής πληροφοριών η αίτηση πτώχευσης αφορά προς το παρόν μόνο τον ταξιδιωτικό πράκτορα FTI Touristik. Στη συνέχεια αναμένεται να υποβληθούν αιτήσεις πτώχευσης και για άλλες εταιρείες του ομίλου.

Το μέλλον της εταιρείας, η οποία είχε λάβει συνολικά 595 εκατ. ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις από το γερμανικό Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) κατά τη διάρκεια της πανδημίαςτου κορωνοϊού, θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα διασφαλισμένο. Μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό επενδυτή Certares ήθελε να εξαγοράσει την FTI Group έναντι ενός ευρώ και να ενισχύσει τα ταμεία του ομίλου με 125 εκατ. ευρώ. Εκκρεμούσε ωστόσο το πράσινο φως των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού.

Μοιραίο το «όχι» του Βερολίνου σε νέα οικονομική βοήθεια

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο οι κρατήσεις κινούνταν πολύ κάτω των προσδοκιών. «Σε αυτό προστέθηκε το γεγονός ότι πολλοί προμηθευτές επέμεναν σε προκαταβολές με αποτέλεσμα να υπάρξουν υψηλές ανάγκες για ρευστότητα, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να γεφυρωθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η σχεδιαζόμενη επενδυτική διαδικασία», ανακοίνωσε ο γερμανικός τουριστικός όμιλος. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο FTI φέρεται να κατέγραφε έλλειμμα διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε τη χορήγηση νέων κρατικών ενισχύσεων στον ταξιδιωτικό όμιλο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε τη Δευτέρα στο Βερολίνο ότι υπάρχουν δημοσιονομικοί, νομικοί και οικονομικοί λόγοι για τους οποίους δεν ήταν εφικτή η περαιτέρω ενίσχυση του ομίλου πέραν «της πολύ ψηλής οικονομικής βοήθειας» την εποχή της πανδημίας.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι στις διαπραγματεύσεις για τις απαιτήσεις του γερμανικού δημοσίου έναντι του τουριστικού ομίλου σχετικά με την επιστροφή της οικονομικής στήριξης από την εποχή της πανδημίας επήλθε συμφωνία, η οποία προέβλεπε ότι ο επενδυτής θα εξαγόραζε της απαιτήσεις του δημοσίου σε τιμές αγοράς. Αυτό θα σήμαινε απώλειες για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τώρα όμως μετά την αίτηση πτώχευσης δεν αποκλείεται να επιστραφούν περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Κυβερνητικοί κύκλοι υπολογίζουν τις ζημίες γύρω στο 84%.

Ο ρόλος του Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλειας

Τον λόγο έχει τώρα το γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2021. Σε περίπτωση που ένας ταξιδιωτικός όμιλος χρεοκοπήσει, φροντίζει για την επιστροφή των προκαταβολών, την παραμονή στον τόπο διακοπών και, εάν κριθεί απαραίτητο, τον επαναπατρισμό των παραθεριστών. Το γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας ιδρύθηκε μετά την πτώχευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook τον Σεπτέμβριο του 2019 με πρωτοβουλία της γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τότε οι ασφαλιστικές εταιρίες είχαν αναλάβει μόνο ένα μέρος του κόστους, λόγω περιορισμού ευθύνης.

Ο τουριστικός όμιλος FTI, ο οποίος απασχολεί περίπου 11.000 εργαζόμενους, επλήγη από την πανδημία, η οποία βύθισε τον τουριστικό κλάδο παγκοσμίως σε μια χωρίς προηγούμενο κρίση. Το τελευταίο διάστημα ο FTI, τρίτος σε μέγεθος στην Ευρώπη μετά την TUI και την DER Touristik, έδειχνε να βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από την κρίση. Ενδεικτικό ότι το οικονομικό έτος 2022/2023 ο τουριστικός όμιλος κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών 10% με τον τζίρο να φθάνει τα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο γερμανικός τουριστικός όμιλος δεν έδωσε ωστόσο στη δημοσιότητα περισσότερα οικονομικά στοιχεία. Κύριος μέτοχος του ομίλου ήταν τελευταία η αιγυπτιακή οικογένεια επενδυτών Σαουίρις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ