Η Eli Lilly επενδύει στη Γερμανία - Θα κατασκευάσει νέο εργοστάσιο αξίας 2 δισ. ευρώ

Η Eli Lilly επενδύει στη Γερμανία - Θα κατασκευάσει νέο εργοστάσιο αξίας 2 δισ. ευρώ

Η νέα μονάδα θα παράγει φάρμακα για τον διαβήτη με πιθανή χρήση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας

 

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής στη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters με την επένδυση να ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η νέα μονάδα, το πρώτο μεγάλο συγκρότημα παραγωγής της Lilly στη Γερμανία, έρχεται καθώς οι φαρμακοποιοί γίνονται όλο και πιο ευαίσθητοι στην πολιτική πίεση για την παραγωγή κρίσιμων προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης πιο κοντά στις αγορές που εξυπηρετούν, αφού η πανδημία του κορωνοϊού εξέθεσε την ευπάθεια των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.
Αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης ώθησης σε υπεργολάβους και προμηθευτές στην περιοχή.

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια, αλλά έχουν προγραμματιστεί συνεντεύξεις Τύπου στην πόλη Alzey, όπου σύμφωνα με πηγές θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο, και στο Βερολίνο την Παρασκευή.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από τον κολοσσό των φαρμάκων, ο οποίος έχει δει την αυξανόμενη ζήτηση για το φάρμακο για τον διαβήτη Mounjaroη.

Η νέα μονάδα θα παράγει φάρμακα για τον διαβήτη με πιθανή χρήση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Δεν υπήρχαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα παράγει το εργοστάσιο.

Η ένεση Mounjaro έχει χρησιμοποιηθεί εκτός ετικέτας για απώλεια βάρους και την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε για πρόσθετη χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη νέα μάρκα Zepbound. Τα άλλα φάρμακα του διαβήτη της Lilly περιλαμβάνουν το Trulicity.

Η πόλη Alzey, στην περιοχή Rheinhessen της πολιτείας Ρηνανίας-Παλατινάτου, απέχει λιγότερο από μία ώρα οδικώς από τα κεντρικά γραφεία της φαρμακοποιού Boehringer Ingelheim και της πρωτοπόρου στον τομέα των εμβολίων COVID BioNTech και του γίγαντα χημικών BASF.

Τα σχέδια της Eli Lilly για ένα εργοστάσιο φαίνονται να είναι μια νίκη για τη γερμανική κυβέρνηση, που θέλει να δείξει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει μια ελκυστική τοποθεσία παραγωγής παρά τις υψηλές τιμές ενέργειας που προκλήθηκαν από την απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η αμερικανική εταιρεία, η οποία είναι παρούσα στη Γερμανία από το 1960, έχει ήδη 1.000 υπαλλήλους στη χώρα σε τομείς όπως η ανάπτυξη, η διανομή και το μάρκετινγκ.

Η επένδυση έρχεται ακόμη και όταν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν εκφράσει έντονη αντίθεση στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συντομεύσει την τυπική περίοδο προστασίας που λαμβάνουν οι εταιρείες πριν τα γενόσημα φάρμακα εισέλθουν στην αγορά από 10 σε οκτώ χρόνια.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της για το 2022, οι κύριες εγκαταστάσεις παραγωγής που διαθέτει η Lilly εκτός της εγχώριας αγοράς της στις ΗΠΑ είναι στην Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κίνα.

Το γερμανικό έργο θα προστεθεί στα περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια που η εταιρεία έχει διαθέσει επί του παρόντος για συνεχείς επενδύσεις επέκτασης στην Ιντιάνα της Βόρειας Καρολίνας και στο Λίμερικ της Ιρλανδίας τα επόμενα χρόνια.

Η Eli Lilly ανακοίνωσε ότι θα αποκαλύψει «μεγάλα επενδυτικά σχέδια» στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας της Γερμανίας.

Άλλες μεγάλες πρόσφατες ξένες επενδύσεις στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων τσιπ από την Intel των Ηνωμένων Πολιτειών και την TSMC της Ταϊβάν, κερδήθηκαν με την υπόσχεση τεράστιων δημόσιων επιδοτήσεων, καθιστώντας την πλήρως χρηματοδοτούμενη επένδυση της Lilly δυνητικά μια πιο θετική ιστορία για την κυβέρνηση.

Η επιτυχία του Mounjaro βοήθησε τη Lilly να σημειώσει άνοδο 37% στα κέρδη του τρίτου τριμήνου στα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου έχει εκτοξευθεί σε περίπου 580 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από 65% μέχρι στιγμής φέτος.

Εκτός από την έγκριση των ΗΠΑ, το Mounjaro είναι επίσης πιθανό να εγκριθεί για ευρύτερη χρήση κατά της απώλειας βάρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του μπλοκ συνέστησε την εκκαθάριση της αγοράς.

Ωστόσο, στη Γερμανία, η κρατική ασφάλιση υγείας απαγορεύεται να πληρώσει για φάρμακα αδυνατίσματος. Οι μη διαβητικοί ασθενείς με συνταγή για απώλεια βάρους πιθανότατα θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Η Eli Lilly με έδρα την Ινδιανάπολη και η Δανή ανταγωνίστρια Novo Nordisk προηγούνται σε έναν αγώνα δρόμου για να πάρουν ένα κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για θεραπείες κατά της παχυσαρκίας από μια κατηγορία φαρμάκων που αρχικά αναπτύχθηκαν για τον διαβήτη, γνωστά ως GLP-1.

Η Lilly υπήρξε επίσης πρωτοπόρος στην ανάπτυξη μιας θεραπείας για τη νόσο του Alzheimer, όπου βρίσκεται σε μια στενή κούρσα με μια συνεργασία μεταξύ της Eisai και της Biogen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ