ΙΟΒΕ: Υποχώρησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στην ελληνική βιομηχανία

ΙΟΒΕ: Υποχώρησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στην ελληνική βιομηχανία

Αν και οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να μειώνονται, παραμένουν σε βασικές κατηγορίες προϊόντων

Σημαντική υποχώρηση στις 100,5 μονάδες κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία από 106,4 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ. Η πτώση αποδίδεται στην υποχώρηση των προβλέψεων παραγωγής.

Όπως διαπιστώνει η έρευνα, αν και οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να μειώνονται, παραμένουν σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, εξέλιξη που μειώνει τη σχετική αισιοδοξία στην αγορά. Συνολικά, το θετικό κλίμα που επικράτησε μετεκλογικά μετριάζεται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας και από τις σχετικές δυσχέρειες στην αντιμετώπισή τους.

Σε ό,τι αφορά στο εργοστασιακό δυναμικό, το ποσοστό χρησιμοποίησής του αυξήθηκε στο 76,8% τον Ιούλιο (από 74% τον Ιούνιο), με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 5,2 μήνες.

Μικτές τάσεις εμφανίστηκαν στους κλάδους της βιομηχανίας τον Αύγουστο. Ειδικότερα, υπήρξε βελτίωση για μεταποίηση (1,4%) και ορυχεία – λατομεία (13,3%), αλλά υποχώρηση για ηλεκτρικό ρεύμα (6,9%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος σημειώθηκε σε Φάρμακα (19,9%) και Τρόφιμα (7,5%), αλλά μείωση για Βασικά Μέταλλα (3,9%).

Απασχόληση

Το β’ τρίμηνο του 2023 η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 2%, στα 427,8 χιλ. σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Ηπιότερη ήταν η άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας (+1,7%, y-oy), με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι να αυξηθούν στους 4.236,5 χιλ. το β’ τρίμ. του 2023 (+69,3 χιλ. σε σχέση με ένα έτος πριν).

Ο δείκτης κόστους εργασίας στη Μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 102,5 μονάδες το β’ τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,1% σε σχέση με ένα έτος πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ