Attica Group: Απέκτησε το φορτηγό - οχηματαγωγό «Clementine» έναντι 13,4 εκατ. ευρώ
Το «Clementine» είναι το δεύτερο Φ/Γ-Ο/Γ πλοίο του Ομίλου Attica
Την απόκτηση του φορτηγού – οχηματαγωγού (Φ/Γ-Ο/Γ) πλοίου «Clementine» από την εταιρεία CLdN FERRIES NV, έναντι συνολικού τιμήματος 13,4 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από ίδια κεφάλαια και δανεισμό από τραπεζικό ίδρυμα αλλοδαπής, ανακοίνωσε η Attica Group.
Το «Clementine» είναι το δεύτερο Φ/Γ-Ο/Γ πλοίο του Ομίλου Attica, έτους κατασκευής 1997, ολικού μήκους 162,49 μέτρων και ολικής χωρητικότητας 23,986 ΜΤ, έχει μεταφορική ικανότητα 2.307 μέτρων φόρτωσης ή 160 ασυνόδευτων φορτηγών νοχημάτων και επιπλέον 458 Ι.Χ. αυτοκινήτων σε ειδικά διαμορφωμένα γκαράζ.
Σύμφωνα με την εταιρεία, με την απόκτησή του το πλοίο ναυλώθηκε στην εταιρεία CLdN FERRIES NV, στην οποία και θα παραμείνει ναυλωμένο έως και την 31.12.2023, δραστηριοποιούμενο στο εξωτερικό.
Επενδυτικό πρόγραμμα σε εξέλιξη
H Attica Group έχει σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει αγορές πλοίων, ενεργειακή αναβάθμιση του στόλου και επέκταση στον ξενοδοχειακό τομέα ενώ παράλληλα «τρέχει» η διαδικασία απορρόφησης της ΑΝΕΚ.
Παράλληλα η εταιρεία που αναμένεται να περάσει στον έλεγχο της Strix Holdings, θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς, σχεδιάζει την εγκατάσταση scrubbers σε τέσσερα ακόμη πλοία σε πρώτη φάση ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πλοίων με scrubbers στα οκτώ.
Η επένδυση αυτή πραγματοποιείται καθώς το κόστος καυσίμου υψηλής περιεκτικότητας σε θείο είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το κόστος του καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο γεγονός που καθιστά την επένδυση συστημάτων καθαρισμού του θείου συμφέρουσα. Παράλληλα τα scrubbers είναι αναγκαία ενόψει της ανακήρυξης από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, της Μεσογείου από την 1η Ιανουαρίου 2025 ως περιοχή ελέγχου εκπομπών οξειδίων του θείου (SECA). Από την ημερομηνία αυτή τα πλοία στη Μεσόγειο θα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν καύσιμο 0,01% περιεκτικότητας σε θείο ή να φέρουν συστήματα καθαρισμού που θα επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά τις εκπομπές οξειδίων του θείου.