ISSB: Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην καταστολή του εταιρικού greenwashing

 ISSB: Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην καταστολή του εταιρικού greenwashing

Οι κανόνες έχουν συνταχθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας (ISSB) καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια ρέουν σε επενδύσεις που διαφημίζουν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά διαπιστευτήρια τους

 


Οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πίεση για να αποκαλύψουν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με ένα νέο σύνολο παγκόσμιων κανόνων που υποστηρίζονται από το G20, με στόχο να βοηθήσουν τις ρυθμιστικές αρχές να καταπολεμήσουν το greenwashing σύμφωνα με το Reuters.
Οι κανόνες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έχουν συνταχθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας (ISSB) καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια ρέουν σε επενδύσεις που διαφημίζουν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησής τους διαπιστευτήρια.

Εναπόκειται στις μεμονωμένες χώρες να αποφασίσουν εάν θα απαιτήσουν από τις εισηγμένες εταιρείες να εφαρμόζουν τα πρότυπα, δήλωσε ο πρόεδρος της ISSB Emmanuel Faber, προσθέτοντας ότι τα πρότυπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ετήσιες εκθέσεις για το 2024 και μετά.

Ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Νιγηρία, η Χιλή, η Μαλαισία, η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Κένυα και η Νότια Αφρική εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης τους, δήλωσε ο Faber στο Reuters.

Τα πρότυπα βασίζονται σε εθελοντικά πρότυπα από την Task Force της G20 για τις οικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα (TCFD).
Η Βρετανία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που κατέστησε υποχρεωτικές τις γνωστοποιήσεις TCFD από εισηγμένες εταιρείες.

«Δεσμευόμαστε να συμπεριλάβουμε αναφορές για τις εγκεκριμένες εκδόσεις των προτύπων γνωστοποίησης βιωσιμότητας IFRS που παρουσιάστηκαν εδώ σήμερα», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Joanna Penn σε εκδήλωση παρουσίασης των προτύπων.


Το ISSB είναι μέρος του ανεξάρτητου ιδρύματος Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, το οποίο συντάσσει επίσης λογιστικούς κανόνες που χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 100 χώρες, ενώ ο παγκόσμιος εποπτικός οργανισμός κινητών αξιών IOSCO αναμένεται να «υποστηρίξει» τα νέα πρότυπα.

"Η έγκριση θα αλλάξει πραγματικά το παιχνίδι για τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τη χρήση του πλαισίου ISSB", δήλωσε ο πρόεδρος της IOSCO, Jean-Paul Servais, στην εκδήλωση έναρξης.

Ο David Harris, επικεφαλής στρατηγικών πρωτοβουλιών βιώσιμης χρηματοδότησης στο London Stock Exchange Group, είπε ότι οι νέοι κανόνες φέρνουν μεγαλύτερη αυστηρότητα στις αναφορές βιωσιμότητας, πιο ευθυγραμμισμένες με τις χρηματοοικονομικές αναφορές.

Ο Harris είπε ότι το 42% των 4.000 κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο δεν παρέχουν δεδομένα για τις εκπομπές άνθρακα στο Πεδίο 1 και 2.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιεί τους δικούς της κανόνες αποκάλυψης τον επόμενο μήνα και αυτή και η ISSB προσπάθησαν να καταστήσουν τους κανόνες του άλλου «διαλειτουργικούς» για να αποφευχθεί η επικάλυψη για τις παγκόσμιες εταιρείες.

Το ISSB απαιτεί πιο λεπτομερείς γνωστοποιήσεις από τις τράπεζες σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με μεμονωμένους τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Το υποστηρίζουμε επειδή οι τράπεζες και η τραπεζική εποπτεία ήταν πραγματικά ξεκάθαρο ότι τους χρειαζόταν», είπε ο Faber.

Το ISSB και η ΕΕ πρόκειται να εκδώσουν οδηγίες για την αποφυγή επικαλύψεων τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ