Ελληνικός χρυσός: Αξιοποιώντας τη δύναμη τoυ εθνικού ορυκτού πλούτου
Στην Ελλάδα, μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η κατασκευή του νέου, υπερσύγχρονου μεταλλείου στις Σκουριές της ΒΑ Χαλκιδικής
Στον σημερινό ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, η σημασία των ορυκτών πρώτων υλών (ΟΠΥ) επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Οι ΟΠΥ αποτελούν βασικά συστατικά διαφόρων βιομηχανικών τομέων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της υγειονομικής περίθαλψης. Η έλλειψη ή η μη διαθεσιμότητά τους μπορεί να εμποδίσει σημαντικά την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη.
Η Ευρώπη φαίνεται πως έχει αρχίσει να αλλάζει προοπτική και να αναγνωρίζει περισσότερο τη σημασία ομαλής εξασφάλισής τους. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εργάζεται ενεργά πάνω σε στρατηγικές για την εξασφάλιση του βιώσιμου και ασφαλούς εφοδιασμού της με κρίσιμες πρώτες ύλες με παράλληλη ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων απόκτησής τους, μέσω της εν εξελίξει νέας Ευρωπαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες (CriticalRaw Materials Act).
Σήμερα, ο εφοδιασμός της Ευρώπης με κρίσιμες πρώτες ύλες είναι περιορισμένος και βασίζεται κυρίως στις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕ προμηθεύεται το 98% των ορυκτών από την Κίνα. Αυτό, ειδικά μετά την πανδημία, έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού της, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων της.
Για να αξιοποιήσει τα δικά της αποθέματα, όμως, είναι αναγκαίο να υπάρξουν περισσότερα νέα (Greenfield)μεταλλευτικά έργα που θα της επιτρέψουν να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες πηγές κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα στήριξης σχετικών επενδύσεων. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, έχει δεσμευτεί να αναπτύξει τη δική της αλυσίδα εφοδιασμού λιθίου, με σχέδια επένδυσης σε διάφορα έργα εξόρυξης λιθίου στη χώρα. Η Σουηδική κυβέρνηση, επίσης, ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για επενδύσεις σε διάφορα μεταλλευτικά έργα που επικεντρώνονται στην εξόρυξη ορυκτών σπάνιων γαιών.
Στην Ελλάδα, μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η κατασκευή του νέου, υπερσύγχρονου μεταλλείου στις Σκουριές της ΒΑ Χαλκιδικής, το οποίο αφορά ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού και χαλκού που αναπτύσσει η Ελληνικός Χρυσός.
Πρόκειται για μια κομβικής σημασίας εξέλιξη για τη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη, καθώς οι Σκουριές αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο, το οποίο θα αποτελέσει νέα πηγή εφοδιασμού για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Αυτό διότι το έργο θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες πρώτες ύλες, καθώς κατά τη διάρκεια ζωής του προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατ. λιβρών χαλκού.
Αξιοποιώντας αυτούς τους πόρους με βιώσιμο τρόπο, το έργο των Σκουριών θα συμβάλει παράλληλα στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υπεύθυνη εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων. Είναι αξιοσημείωτο ότι η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός συνολικά έχει τη δυναμική να καταστήσει την Ελλάδα 3η παραγωγό χώρα χρυσού στην Ευρώπη.
Η πλήρης ανάπτυξη της επένδυσης αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, καθώς και φορολογικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο άνω των 2 δισ. δολαρίων από φόρους και εισφορές, ενώ η αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια. Τέλος, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού σχεδίου, η εταιρεία δρομολογεί ένα καινοφανές πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας που περιλαμβάνει εκτεταμένες επενδύσεις σε τοπικά έργα υποδομής, ύψους 80 εκατ. δολαρίων.
Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση για το πώς η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα μπορούν να συμβαδίζουν, αναδεικνύοντας το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν τέτοιου βεληνεκούς έργα στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου, τόσο για τις σημερινές, όσο και για τις μελλοντικές γενιές.