O Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε από την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB ότι 11 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση χθες, Παρασκευή, σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα , μεταξύ των οποίων βρίσκονται 4 που εμπλέκονται άμεσα στο μακελειό, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Περαιτέρω έρευνες γίνονται για τον εντοπισμό περισσότερων συνεργών, πρόσθεσε το Interfax, επικαλούμενο και πάλι το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα Ρώσος βουλευτής είχε ανακοινώσει τη σύλληψη δύο υπόπτων ύστερα από την καταδίωξη ενός αυτοκινήτου Renault, το οποίο εντοπίστηκε από την αστυνομία στην περιφέρεια Μπριάνσκ, περίπου 340 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, και αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο της αστυνομίας χθες το βράδυ.

Ο βουλευτής Αλεξάντερ Κινστάιν σημείωσε ότι η έρευνα των αρχών συνεχίστηκε για άλλους που διέφυγαν σε κοντινό δάσος.

Επίσης πρόσθεσε ότι στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ένα πιστόλι, ένας γεμιστήρας για τουφέκι εφόδου και διαβατήρια από το Τατζικιστάν.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή, την πιο αιματηρή στη Ρωσία μετά την πολιορκία σχολείου στο Μπεσλάν το 2004, ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Στους 93 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών

Την ίδια ώρα στους 93 έχουν αυξηθεί οι νεκροί από την επίθεση, σύμφωνα με την Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ενώ 107 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν νοσηλευτεί, με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κι άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και τρία παιδιά σύμφωνα με την Ria Novosti.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα με 93 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες . Ωστόσο, οι Ρώσοι ελέγχουν την αυθεντικότητα της ανάρτησης μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε η ανάληψη ευθύνης από τον ISIS, καθώς τα δύο μεγαλύτερα ρωσικά πρακτορεία δεν αναφέρουν καν την ανακοίνωση αυτή.

Μαχητές του ISIS “επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση… στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας“, ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Η ανακοίνωση του ISIS ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι “υποχώρησαν στις βάσεις τους με ασφάλεια“.

Το χρονικό του τρόμου

Πέντε ένοπλοι ντυμένοι με στολές παραλλαγής άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον ανθρώπων σε συναυλιακό χώρο στο Crocus City κοντά στη Μόσχα, σε μια από τις χειρότερες τέτοιες επιθέσεις στη Ρωσία εδώ και χρόνια.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης εκρηκτικά, προκαλώντας τεράστια πυρκαγιά στο κτήριο. Φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν από το κτήριο και σύννεφα μαύρου καπνού υψώθηκαν πάνω από τον χώρο μετά την πρώτη έκρηξη. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν και δεύτερη έκρηξη στον χώρο και υπήρξαν αναφορές ότι ορισμένοι από τους ενόπλους είχαν οχυρωθεί κάπου μέσα στο κτήριο. Τμήμα της στέγης λέγεται ότι κατέρρευσε.

Ο επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών της Μόσχας επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των νεκρών στη σημερινή επίθεση υπάρχουν ανήλικοι. Πολλά παιδιά επίσης τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς στην αίθουσα συναυλιών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Μόσχας. Ένας ανώνυμος αυτόπτης μάρτυρας είπε νωρίτερα ότι πολλά παιδιά και έφηβοι έπαιζαν σε διαγωνισμό χορού στην αίθουσα χορού όταν άρχισε η επίθεση. Παρόντες ήταν και οι γονείς τους.

Οι αρχές κατάφεραν να απομακρύνουν 100 άτομα που κρύβονταν στο υπόγειο και υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι από τους επιτιθέμενους έχουν εγκλωβιστεί μέσα.

Οι πυροβολισμοί φαίνεται ότι ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος “Πικνίκ”. Έως και 6.200 εισιτήρια είχαν πουληθεί για την αποψινή συναυλία, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσοι ακριβώς ήταν μέσα την ώρα της επίθεσης. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι τα μέλη του συγκροτήματος δεν τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών.

“Ξαφνικά ακούστηκαν κρότοι πίσω μας – πυροβολισμοί“, δήλωσε στο Reuters ένας μάρτυρας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Άρχισε ένας συνωστισμός, όλοι έτρεξαν προς τις κυλιόμενες σκάλες“, είπε ο μάρτυρας. “Όλοι ούρλιαζαν, όλοι έτρεχαν“.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία. Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν σε ολόκληρη τη Ρωσία αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν. Μια συναυλία στην Αγία Πετρούπολη διεκόπη και το κοινό εκκενώνεται. Εκκαθαρίζονται επίσης εμπορικά κέντρα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Οι αντιδράσεις της Μόσχας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις σχετικά με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πούτιν έχει δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες σχετικά με το περιστατικό, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς το “τερατώδες έγκλημα”.

Η Ρωσία θα βρει και θα καταστρέψει τους ανώτατους αξιωματούχους της Ουκρανίας εάν συνδέονται με την επίθεση με όπλα έξω από τη Μόσχα που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς την Παρασκευή, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

“Εάν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου… όλοι τους πρέπει να βρεθούν και να καταστραφούν ανηλεώς ως τρομοκράτες“, έγραψε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram, προσθέτοντας ότι “οι επίσημοι εκπρόσωποι του κράτους που διέπραξε ένα τέτοιο έγκλημα θα τιμωρηθούν επίσης“.

“Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τους πυροβολισμούς στη Μόσχα” αναφέρει ο σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντολιάκ.

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας χαρακτήρισε τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση «μια σχεδιασμένη και εσκεμμένη πρόκληση από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες κατόπιν εντολής του Πούτιν». Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η επίθεση έχει σκοπό να δικαιολογήσει ακόμη πιο σκληρές επιθέσεις στην Ουκρανία και να δημιουργήσει υποστήριξη στη Ρωσία. «Ο Πούτιν έχει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση τέτοιων τρομοκρατικών ενεργειών ως τρόπο ενίσχυσης της δικής του εξουσίας», ανέφερε η υπηρεσία.

Η λεγεώνα “Ελευθερία για τη Ρωσία“, παραστρατιωτική οργάνωση Ρώσων μαχητών που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο και έχει την έδρα της στην Ουκρανία, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη φονική ένοπλη επίθεση. “Υπογραμμίζουμε ότι η Λεγεώνα δεν πολεμά τους Ρώσους πολίτες“, δήλωσε η οργάνωση που καθιστά υπεύθυνο “το τρομοκρατικό καθεστώς του Πούτιν“.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες του fpress.gr αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση του fpress.gr για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Eurobank: Νέο κύμα ακρίβειας απειλεί τα νοικοκυριά – Ανθεκτική η οικονομία, αλλά αυξάνονται οι κίνδυνοι

Eurobank: Νέο κύμα ακρίβειας απειλεί τα νοικοκυριά – Ανθεκτική η οικονομία, αλλά αυξάνονται οι κίνδυνοι

16.10.20261 λεπτ.
Φίλιππος Καμπούρης: Δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία του ίδιου και του ΛΑΟΣ – Ερευνώνται 12 πρόσωπα και 32 εταιρίες

Φίλιππος Καμπούρης: Δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία του ίδιου και του ΛΑΟΣ – Ερευνώνται 12 πρόσωπα και 32 εταιρίες

16.10.20261 λεπτ.
Άνοδος στο 3
Eurostat: Στο 5,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο – Στο 3,8% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 5,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο – Στο 3,8% στην Ευρωζώνη

16.10.20261 λεπτ.
Κυριάκος Πιερρακάκης στο CNN: Η εποχή του φθηνού και άφθονου κεφαλαίου έχει παρέλθει

Κυριάκος Πιερρακάκης στο CNN: Η εποχή του φθηνού και άφθονου κεφαλαίου έχει παρέλθει

16.10.20261 λεπτ.
ΕΚΑΒ: 97 αεροδιακομιδές ασθενών με τη στήριξη των τεσσάρων τραπεζών

ΕΚΑΒ: 97 αεροδιακομιδές ασθενών με τη στήριξη των τεσσάρων τραπεζών

16.10.20261 λεπτ.
ΣτΕ: Τέλος στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο

ΣτΕ: Τέλος στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο

15.10.20261 λεπτ.
Γκεοργκίεβα: Εύσημα στην Ελλάδα παρουσία Πιερρακάκη – Καμπανάκι ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

Γκεοργκίεβα: Εύσημα στην Ελλάδα παρουσία Πιερρακάκη – Καμπανάκι ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

15.10.20261 λεπτ.
ΙΟΒΕ: Η ακρίβεια «ροκανίζει» την ανάπτυξη – Κατεβάζει τον πήχη στο 1,8%

ΙΟΒΕ: Η ακρίβεια «ροκανίζει» την ανάπτυξη – Κατεβάζει τον πήχη στο 1,8%

15.10.20261 λεπτ.
HELLENiQ ENERGY: Προσφορά νέου υπερσύγχρονου αγγειογράφου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισα

HELLENiQ ENERGY: Προσφορά νέου υπερσύγχρονου αγγειογράφου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισα

15.10.20261 λεπτ.
προϋπολογισμός
Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 7,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο – Σχεδόν 2 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 7,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο – Σχεδόν 2 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι

15.10.20261 λεπτ.
Αναβαθμίζει τις συστημικές τράπεζες η Fitch – Στην επενδυτική βαθμίδα Eurobank και Εθνική
Fitch: Βλέπει χρέος στο 120% έως το 2030 – Τι κρατά την Ελλάδα μακριά από νέα αναβάθμιση

Fitch: Βλέπει χρέος στο 120% έως το 2030 – Τι κρατά την Ελλάδα μακριά από νέα αναβάθμιση

14.10.20261 λεπτ.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Επιδότηση 40 λεπτών και τιμή στα 1,55 ευρώ – Τι αλλάζει σε ντίζελ και βενζίνη

Πετρέλαιο θέρμανσης: Επιδότηση 40 λεπτών και τιμή στα 1,55 ευρώ – Τι αλλάζει σε ντίζελ και βενζίνη

14.10.20261 λεπτ.
Σημάδια επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας και αυξημένους κινδύνους για το επόμενο διάστημα εντοπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην τελευταία έκθεσή του στο πλαίσιο του άρθρου IV, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για το 2026, χαμηλότερο από το 2% που εκτιμούσε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και αισθητά κάτω από την κυβερνητική πρόβλεψη για 2,4%. Η αναθεώρηση αυτή αποδίδεται κυρίως στις επιπτώσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, και ειδικότερα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που επηρεάζει αρνητικά την ιδιωτική κατανάλωση και τον τουρισμό. Κίνδυνοι από εξωτερικό περιβάλλον και δομικές αδυναμίες Η έκθεση επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική, ωστόσο η δυναμική της δοκιμάζεται εν μέσω αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Μια ενδεχόμενη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να πλήξει τη ζήτηση, τις επενδύσεις και τις αγορές. Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποιεί για μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως το δημογραφικό πρόβλημα και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, που περιορίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, η αύξηση των τιμών ενέργειας αναμένεται να ενισχύσει τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί πριν επανέλθει σε πτωτική πορεία. Ανησυχία για το επενδυτικό κενό μετά το Ταμείο Ανάκαμψης Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ενδεχόμενο δημιουργίας επενδυτικού κενού μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και στους κινδύνους από πιθανές καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων και μεταρρυθμίσεων. Όπως σημειώνεται, τέτοιες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ευρωπαϊκών πόρων και να επιβαρύνουν την παραγωγικότητα της οικονομίας. Δημοσιονομική εικόνα και χρέος Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ το 2026 και 2,75% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται, φτάνοντας περίπου στο 110% του ΑΕΠ έως το 2031. Το Ταμείο αναγνωρίζει τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, καθώς και τη σημαντική πρόοδο στο τραπεζικό σύστημα, με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τη διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας. Θετικά αξιολογούνται επίσης οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το δικαστικό σύστημα και το κτηματολόγιο. Συστάσεις: Πειθαρχία, επενδύσεις και κοινωνική στόχευση Το ΔΝΤ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, επισημαίνοντας ότι τυχόν μέτρα στήριξης λόγω ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά. Παράλληλα, συστήνει: Ταχεία και πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης Επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για ενίσχυση επενδύσεων και παραγωγικότητας Διατήρηση και ενίσχυση κοινωνικών δαπανών σε υγεία, παιδεία και στέγαση Τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων σε μισθούς και συντάξεις Έμφαση στη στεγαστική πολιτική Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο στεγαστικό ζήτημα, το οποίο αναδεικνύεται ως κρίσιμος παράγοντας για τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης. Το ΔΝΤ προτείνει ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών μέσω αξιοποίησης κενών ακινήτων, προώθησης ανακαινίσεων και στήριξης της μακροχρόνιας μίσθωσης, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα θα πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο που να μην ενισχύει περαιτέρω τις τιμές.
ΔΝΤ: Στο 111,1% το ελληνικό χρέος το 2031 από 136% το 2026

ΔΝΤ: Στο 111,1% το ελληνικό χρέος το 2031 από 136% το 2026

14.10.20261 λεπτ.
Επίδομα μετεγκατάστασης: Οι 11 περιοχές, οι δικαιούχοι και η προκαταβολή των 5.000 ευρώ

Επίδομα μετεγκατάστασης: Οι 11 περιοχές, οι δικαιούχοι και η προκαταβολή των 5.000 ευρώ

14.10.20261 λεπτ.
Παραιτήθηκε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Η θητεία μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα υπήρξε η ύψιστη τιμή της ζωής μου»

Παραιτήθηκε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Η θητεία μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα υπήρξε η ύψιστη τιμή της ζωής μου»

13.10.20261 λεπτ.