Πώς κινήθηκε το 5μηνο

Στα 7,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, καθώς μειώθηκε το συγκριμένο διάστημα κατά 3,5 δισ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση επετεύχθη κυρίως λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία ως ένα βαθμό αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων.

Υποχώρηση παρουσίασε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τον Μάιο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε.

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Πιο αναλυτικά, τον Μάιο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μείωση κατά 431,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, σε απόλυτους αριθμούς. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 15,9% σε τρέχουσες τιμές (-4,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12,8% σε τρέχουσες τιμές (-2,9% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μικρή αύξηση κατά 0,7% σε τρέχουσες τιμές (-1,9% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,0% (-5,0% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ τo ισοζύγιo μεταφορών και, σε μικρότερο βαθμό, το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκαν. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 13,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 24,8% σε σχέση με τον Μάιο του 2022.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2022, κυρίως λόγω της αύξησης των πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων μειώθηκε έναντι του Μαΐου του 2022, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 7,2 δισ. ευρώ.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών με ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 5,5% σε τρέχουσες τιμές (5,5% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 4,5% (-0,9% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 6,7%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μικρή μείωση κατά 1,2% (-0,2% και -4,1% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 32,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 30,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, καθώς η αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη αντισταθμίστηκε μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Μάιο του 2023, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε μικρό έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2022, το οποίο διαμορφώθηκε σε 5,6 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων αυξήθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων έναντι καθαρών πληρωμών στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας και, σε μικρότερο βαθμό, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Μάιο του 2023, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) μειώθηκε και διαμορφώθηκε σε 1,7 δισ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 5,3 δισ. ευρώ.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Μάιο του 2023, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 338,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 500,5 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 1,9 δισ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη μείωση κατά 469,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης κατά 1,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 350 εκατ. ευρώ) και την αύξηση κατά 157,6 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 2,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και, σε μικρότερο βαθμό, τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 350 εκατ. ευρώ) και την αύξηση κατά 255,9 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 703,4 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 4,2 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 2,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στη μείωση κατά 2,6 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και, σε μικρότερο βαθμό, στη μείωση κατά 169,0 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που αντισταθμίστηκαν μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 1,3 δισ. ευρώ). Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά την άνοδο κατά 2,9 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), αλλά και τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 1,3 δισ. ευρώ).

Στο τέλος Μαΐου του 2023, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 12,5 δισ. ευρώ, έναντι 10,8 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου του 2022.

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2% το 2026, στο 136,1% του ΑΕΠ υποχωρεί το χρέος

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2% το 2026, στο 136,1% του ΑΕΠ υποχωρεί το χρέος

25.09.20261 λεπτ.
ΤτΕ: Βουτιά 4
Τράπεζες: Έκρηξη καταθέσεων κατά 2,965 δισ. ευρώ τον Αύγουστο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

Τράπεζες: Έκρηξη καταθέσεων κατά 2,965 δισ. ευρώ τον Αύγουστο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

25.09.20261 λεπτ.
Eurobank: Η ενέργεια ξαναφουντώνει τον πληθωρισμό αλλά δεν απειλεί ακόμη την ανάπτυξη

Eurobank: Η ενέργεια ξαναφουντώνει τον πληθωρισμό αλλά δεν απειλεί ακόμη την ανάπτυξη

25.09.20261 λεπτ.
Στουρνάρας: Κίνδυνος αρνητικού σοκ ζήτησης και αποδυνάμωσης της Ευρωζώνης λόγω δασμών
Στουρνάρας: Η Ελλάδα μια ανάσα από την κατηγορία «Α» – Το ορόσημο του 2030

Στουρνάρας: Η Ελλάδα μια ανάσα από την κατηγορία «Α» – Το ορόσημο του 2030

25.09.20261 λεπτ.
Επιστροφή ενοικίου έως 1.600 ευρώ από σήμερα – Ποιοι πληρώνονται και πώς υπολογίζεται το ποσό

Επιστροφή ενοικίου έως 1.600 ευρώ από σήμερα – Ποιοι πληρώνονται και πώς υπολογίζεται το ποσό

25.09.20261 λεπτ.
Προϋπολογισμός: Υπέρβαση 1,35 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα στο οκτάμηνο

Προϋπολογισμός: Υπέρβαση 1,35 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα στο οκτάμηνο

25.09.20261 λεπτ.
Χάνουμε το… τρένο του πληθωρισμού: στο +4% κλείνει η χρονιά – Νέες απώλειες εισοδήματος μέσα στο 2026

Χάνουμε το… τρένο του πληθωρισμού: στο +4% κλείνει η χρονιά – Νέες απώλειες εισοδήματος μέσα στο 2026

25.09.20261 λεπτ.
HELLENiQ ENERGY: Αναβαθμίζει τις νέες Φοιτητικές Εστίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

HELLENiQ ENERGY: Αναβαθμίζει τις νέες Φοιτητικές Εστίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

24.09.20261 λεπτ.
ΙΕΛΚΑ: Φθηνότερο το ελληνικό καλάθι σούπερ μάρκετ από οκτώ ευρωπαϊκές αγορές

ΙΕΛΚΑ: Φθηνότερο το ελληνικό καλάθι σούπερ μάρκετ από οκτώ ευρωπαϊκές αγορές

24.09.20261 λεπτ.
Κληρονομιές: Όλη η περιουσία και τα χρέη σε μία πλατφόρμα – Πώς θα ενημερώνονται οι δικαιούχοι

Κληρονομιές: Όλη η περιουσία και τα χρέη σε μία πλατφόρμα – Πώς θα ενημερώνονται οι δικαιούχοι

23.09.20261 λεπτ.
Απόβλητα στον Κηφισό: Πώς κατέληγαν από το βενζινάδικο στο ποτάμι

Απόβλητα στον Κηφισό: Πώς κατέληγαν από το βενζινάδικο στο ποτάμι

23.09.20261 λεπτ.
ΟΔΔΗΧ: Σχεδόν αμετάβλητη στο 3,87% η απόδοση για τα εξάμηνα έντοκα
ΟΔΔΗΧ: Στο 2,58% η απόδοση στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,58% η απόδοση στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων

23.09.20261 λεπτ.
Μαζωνάκης: Τι απαντά η δικηγόρος του υπνοθεραπευτή για την πλασμαφαίρεση, τα SMS και τις πιέσεις

Μαζωνάκης: Τι απαντά η δικηγόρος του υπνοθεραπευτή για την πλασμαφαίρεση, τα SMS και τις πιέσεις

23.09.20261 λεπτ.
ΟΟΣΑ: Η οικονομία αντέχει, αλλά πληθωρισμός και ενέργεια φέρνουν νέες αυξήσεις επιτοκίων

ΟΟΣΑ: Η οικονομία αντέχει, αλλά πληθωρισμός και ενέργεια φέρνουν νέες αυξήσεις επιτοκίων

23.09.20261 λεπτ.
Ευρωζώνη: Η ανάπτυξη πατάει γκάζι αλλά η ενέργεια φέρνει νέο κύμα ακρίβειας

Ευρωζώνη: Η ανάπτυξη πατάει γκάζι αλλά η ενέργεια φέρνει νέο κύμα ακρίβειας

23.09.20261 λεπτ.