Σε νέα στρατηγική κίνηση ενίσχυσης της παρουσίας της στον τομέα της ενέργειας προχώρησε η Aktor Ανανεώσιμες, θυγατρική του ομίλου Aktor, υπογράφοντας δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση του 51% της εταιρείας Sun Force Two.
Το ποσοστό αποκτάται από την Greenline, συμφερόντων των οικογενειών Μητσιολίδη και Μποζατζίδη, με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 20,4 εκατ. ευρώ.
Ενίσχυση χαρτοφυλακίου στις ΑΠΕ
Η συγκεκριμένη εξαγορά εντάσσεται στη στρατηγική του ομίλου για:
- Διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
- Ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας
- Αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στην ενεργειακή μετάβαση
Η είσοδος στην Sun Force Two αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της εταιρείας στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ.
Συνεχίζεται το επενδυτικό momentum
Η συμφωνία επιβεβαιώνει τη δυναμική που καταγράφεται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, με:
- Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον
- Συγκέντρωση δυνάμεων μέσω εξαγορών και συνεργασιών
- Ενίσχυση της παρουσίας μεγάλων ομίλων
Για την Aktor Ανανεώσιμες, η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμη ένα βήμα στην κατεύθυνση της εδραίωσης ως ισχυρού «παίκτη» στην ενεργειακή αγορά.
H ανακοίνωση της Aktor
Η «ΑΚTOR ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ» εφεξής η «Εταιρεία», ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τον Κανονισμό 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου & Συμβουλίου και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ότι η κατά 100% θυγατρική της εταιρεία «AKTOR ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (η «Αγοράστρια») συνήψε στις 24.04.2026 δεσμευτική συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετοχών (η «Συμφωνία») με την εταιρεία «GREENLINE A.E.» ( η «Πωλήτρια») αναφορικά με την απόκτηση του 51% των μετοχών του μετοχικού της κεφαλαίου της εταιρείας «SUN FORCE TWO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (η «SUN FORCE TWO»).
Η Πωλήτρια, συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντίνου Μητσιολίδη και της οικογένειας Μποζατζίδη, καθώς και φυσικών προσώπων μέλη των ως άνω οικογενειών διατηρούν στην εταιρεία SUN FORCE TWO ποσοστό 49% επί του μετοχικού κεφαλαίου αυτής.
Η SUN FORCE TWO η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχει συνάψει δεσμευτικές συμφωνίες για ΦΒ σταθμούς συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 214,8MW από τους οποίους 172 σταθμοί ισχύος 125,10ΜW βρίσκονται σε λειτουργία με μακροχρόνιες συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης) και οι υπόλοιποι 121 σταθμοί ισχύος 89,7MW αναμένουν ηλέκτριση προκειμένου να ξεκινήσει η περίοδος λειτουργίας τους. Οι ανωτέρω σταθμοί χωροθετούνται στις Περιφέρειες της Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Το Enterpise Value (EV) της SUN FORCE TWO, κατά την πλήρη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της που αναμένεται να ανέλθει σε συνολική ισχύ περίπου 235MW, εκτιμάται στο ποσό των 200 εκ € περίπου, η δε Αγοράστρια θα καταβάλει για την αγορά του 51% των μετοχών αυτής το ποσό των 20,4 εκ ευρώ περίπου. Το ετήσιο EBITDA των έργων στην πλήρη ανάπτυξή τους εκτιμάται σε 16εκ€.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα καταστεί εφικτή μετά τη λήψη των απαραίτητων αδειών, εγκρίσεων και την πλήρωση των σχετικών αιρέσεων για παρόμοιου είδους συναλλαγές και αναμένεται εντός του β΄ εξαμήνου του 2026.
Η ως άνω εξαγορά, εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει παρουσιάσει η Εταιρεία τον Οκτώβριο του 2024 αναφορικά με την ανάπτυξη του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ως Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος των μερών για την ολοκλήρωση της συναλλαγής ενήργησε η Credia Bank.
===============================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες του fpress.gr αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση του fpress.gr για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.




















