Νέο ιστορικό χαμηλό στο κόστος δανεισμού της χώρας: Στο 1,152% η απόδοση του 15ετούς

Δύο δισ. ευρώ δανείστηκε η χώρα

Νέο ιστορικό χαμηλό στο κόστος δανεισμού της χώρας: Στο 1,152% η απόδοση του 15ετούς

Άλλη μια επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα τελικά στοιχεία με την απόδοση να προσγειώνεται στο 1,152% που είναι και ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης. Το γεγονός μάλιστα ότι η συγκεκριμένη απόδοση διασφαλίζεται στην 15ετία, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην έκδοση. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε το μεσημέρι με τη συγκέντρωση προσφορών συνολικού ύψους 16,5 δισ. ευρώ. Η πολύ μεγάλη ζήτηση υποχρέωσε τον ΟΔΔΗΧ να σηκώσει 2 δισ. ευρώ κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η συνολική έκδοση να της 15ετίας να φτάνει πλέον στα 5 δις. ευρώ.

Η κίνηση επανέκδοσης αποτελεί ουσιαστικά την πέμπτη φετινή έξοδο της χώρας στις αγορές των ομολόγων. Μετά την έκδοση του 15ετούς, ακολούθησαν η έκδοση του 7ετούς τον Απρίλιο, η έκδοση του 10ετούς τον Ιούνιο και η επανέκδοσή του τον Σεπτέμβριο.

Φέτος, το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη αντλήσει 10 δισ. ευρώ συνολικά και η επανέκδοση του 15ετούς αναμένεται να κινηθεί σε ποσό κοντά στα 2-2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο γύρω στο 1,2-1,3%, με δεδομένο ότι η τρέχουσα απόδοση του 15ετούς στη δευτερογενή αγορά διαμορφώνεται στο 0,99%. Τους τελευταίους 14 μήνες, το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 14 δισ. ευρώ μέσω έξι εκδόσεων χρέους, με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, να ανέρχονται σε 37,9 δισ. ευρώ. Ο τίτλος θα έχει αξιολόγηση B1 Moody’s/ BB- S&P/ BB Fitch/ BB (low) DBRS και outlook stable αντίστοιχα.

Το ιστορικά χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τη χώρα διαμορφώθηκε σε μέσο επίπεδο από το 3,86% στα μέσα επίπεδα τον Ιανουάριο του 2019 σε 1,08% για τα 10ετή ομόλογα τον Σεπτέμβριο. Αντίστοιχα, τα 15ετή ομόλογα από το 4,70% στις αρχές του 2019 σε 1,27% τον προηγούμενο μήνα. Οι αποδόσεις του 15ετούς στις προηγούμενες τριάντα ημέρες από 0,93% έως 0,98%.

H δήλωση Σταϊκούρα

«Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, σε έκδοση 15ετούς ομολόγου, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού. Άντλησε, από τις αγορές, 2 δισ. ευρώ, με κόστος κάτω από το 1,2%. Όταν, στην έκδοση του Φεβρουαρίου, την πρώτη αντίστοιχης διάρκειας μετά από μία δεκαετία, προ κορονοϊού, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9% Υπογραμμίζουμε, επίσης, την υψηλή ζήτηση και την εξαιρετική ποιότητα της σημερινής έκδοσης. Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Συγχαίρω, για ακόμη μία φορά τον ΟΔΔΗΧ, για τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά του. Η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή μας. Λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για τη βήμα-βήμα βελτίωση της ισχύος της Πατρίδας μας.

Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και οι προκλήσεις μεγάλες.

Είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε. Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με σχέδιο, με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ