Πρωταθλητές οι Έλληνες στο να σπάνε... κουμπαράδες
Εξακολουθούμε να «τρώμε από τα έτοιμα» για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις – Στη χειρότερη θέση της Ευρωζώνης η Ελλάδα
«Η επιστροφή στην ανάπτυξη γίνεται χωρίς εμάς» θα μπορούσαν να φωνάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και μάλιστα να επικαλούνται τα στατιστικά στοιχεία για να τεκμηριώσουν τη θέση τους. Η σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης αλλά και αυτά καθεαυτά τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Είμαστε ουραγοί στην ανάπτυξη, δεν υπάρχει καμία μεταβολή στην ιδιωτική κατανάλωση –κάτι που σημαίνει ότι η θετική μεταβολή στο ΑΕΠ είναι θέμα επενδύσεων και εξαγωγών- ενώ η αποταμίευση εξακολουθεί να υποχωρεί σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα.
Η αποταμίευση υποχώρησε σε ποσοστό 6,8% σε ετήσια βάση με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επίδοση μακράν η χειρότερη στην Ευρωζώνη στην οποία μάλιστα υπήρξε αύξηση της αποταμίευσης σε ποσοστό 12,1% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του 2016. Αρνητικό για την αποταμίευση δεν ήταν μόνο το 2016. Ήταν και το 2015 (με ρυθμό 5,4%) και το 2014 (με ρυθμό 3,6%) και το 2013 (με ρυθμό 4,7%). Για όλη την περίοδο από το 20099 μέχρι και το 2016, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην Ευρωζώνη καθώς είναι η μοναδική χώρα με αρνητικό ρυθμό αποταμίευσης της τάξεως του 1,4% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση. Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος για τις χώρες της Ευρωζώνης ήταν 12,7% με την Γερμανία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες σπάνες τους «κουμπαράδες»:
- Η υπερφορολόγηση είναι ίσως ο βασικότερος καθώς χτύπησε τα νοικοκυριά που είχαν τη δυνατότητα να βάζουν λίγα ευρώ στην άκρη.
- Ο δεύτερος λόγος ήταν η μείωση των εισοδημάτων και η προσπάθεια των νοικοκυριών να διατηρήσουν ένα επίπεδο διαβίωσης τρώγοντας από τα έτοιμα. Αυτή η «πολιτική» των νοικοκυριών έχει ημερομηνία λήξεως και αποτυπώνεται στα στοιχεία της ιδιωτικής κατανάλωσης.
- Ο 3ος λόγος ήταν η ανασφάλεια σχετικά με τις καταθέσεις που επικράτησε ειδικά κατά την περίοδο θέσπισης των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων (Capital controls)
Η επίδοση της Ελλάδας όσον αφορά στην ιδιωτική κατανάλωση ήταν η χειρότερη μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωζώνης για το 2017. Η αύξηση ήταν οριακή (μόλις 0,1%) με τον μέσο όρο των χωρών μελών της Ευρωζώνης να ανέρχεται στο 1,6%. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν υπήρξε μεταβολή μικρότερη του +1%. Όσον αφορά στην ανάκαμψη των νοικοκυριών και γενικότερα της ιδιωτικής οικονομίας ξεχωρίζουν η Κύπρος (σ.σ η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης έφτασε στο +4,2%) και η Μάλτα (επίσης 4,2%) ενώ στην Λετονία το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο (+5,1%). Στον κατάλογο των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις ξεχωρίζουν το Βέλγιο (+1,1%) και η Γαλλία (+1,1%).