Ο γρίφος της πώλησης του ΟΛΠ - Η σιωπή του ΤΑΙΠΕΔ και οι προτάσεις
Και αυτό γιατί η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), επέλεξε να ενημερώσει τους έλληνες πολίτες, την περιουσία των οποίων διαχειρίζεται, με μία ανακοίνωση δύο αράδων, που δεν ανέφερε κανένα όνομα υποψηφίου, απλά ενημέρωνε την Δευτέρα πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης προσφορών για το 51% (συν 16% σταδιακά) του ΟΛΠ. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι προφανές ότι θυμίζει αστυνομικές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον γνωστό Αγγλο ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, αφού στο Λονδίνο, που ήταν ο τόπος κατάθεσης των προσφορών, όπως λένε οι πληροφορίες, εμφανίστηκαν μόνο οι εκπρόσωποι της κινεζικής Cosco. Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον, και κυρίως η δανέζικη APM Terminals, αγνοούνται, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν κατέθεσαν τελικά δεσμευτική προσφορά.
Σημειώστε πως ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και η ICTS από τις Φιλιππίνες, εταιρεία με ισχυρή παρουσία στην Ασία και στη Λατινική Αμερική που επεκτείνεται στην Ευρώπη. Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, πάντως, οι μόνοι σίγουροι υποψήφιοι ήταν οι Κινέζοι με το ΤΑΙΠΕΔ να υποστηρίζει πως οι προσφορές θα ανοίξουν στις 12 Ιανουαρίου και να αποφεύγει κάθε πρόσθετο σχόλιο. Βλέπετε ο πρόεδρος του Ταμείου Στέλιος Πιτσιόρλας είχε δηλώσει στη Βουλή πως «εμείς δεν θα κάνουμε διαγωνισμούς με έναν υποψήφιο»! Ενα υποψήφιο είχαν, δυστυχώς, οι περισσότεροι σημαντικοί διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αντιδράσεις από την τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα δυσκολεύονται να ανακοινώσουν τους υποψηφίους για τον ΟΛΠ προκαλώντας εκνευρισμό στην Cosco η οποία ήθελε σχετική δημοσιότητα ώστε να φαίνεται πως οι Κινέζοι τηρούν τις υποσχέσεις τους. Όπως και να έχει ο κ. Πιτσιόρλας του ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το ποιοι τελικά ενδιαφέρθηκαν για το Λιμάνι και αν είναι διατεθειμένος να το παραχωρήσει, αν τελικά αποδειχθεί ότι ενδιαφέρθηκε μόνο ένας υποψήφιος.
Πέραν όμως των αστυνομικής διάστασης της υπόθεσης, υπάρχει και το θέμα του τιμήματος.
Και το ερώτημα είναι: Πόσο κάνει όμως τελικά ο ΟΛΠ; Καταρχήν στο ταμπλό η εισηγμένη ΟΛΠ ΑΕ αποτιμάται με βάση την τιμή της μετοχής (14,90 ευρώ) στις αρχές της εβδομάδας στα 372 εκατομμύρια ευρώ. Οι τελευταίες αναλύσεις δύο μεγάλων ελληνικών χρηματιστηριακών τοποθετούν τον πήχη της τιμής στόχου του μεγαλύτερου Λιμανιού της χώρας υψηλότερα, στα 20 ευρώ..
Η τρέχουσα αξία της εισηγμένης, χωρίς δηλαδή τις δυνητικές προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν, σύμφωνα με την Alpha Finance βρίσκεται σε επίπεδα οριακά υψηλότερα των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αξίας αυτής προέρχεται όμως από την σύμβαση παραχώρησης με την Cosco με βάση τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η αποτίμηση της Εθνικής Χρηματιστηριακής.
Ασφαλώς και η επένδυση δεν θα προβλέπει μόνον το εφάπαξ τίμημα αλλά και το προσυμφωνημένο για το υπόλοιπο 16% που θα δοθεί σε 4 δόσεις σε ορίζοντα 5ετίας και το οποίο μπορεί να είναι της τάξης των επιπλέον 100 εκατομμυρίων αλλά και τις υπενδύσεις που θα δεσμευτούν να κάνουν οι νέοι μεγαλομέτοχοι που θα αναδειχθούν από την διαδικασία, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μετά τις εορτές και να έχει αναδειχθεί έτσι προτιμητέος επενδυτής, αν δεν σκοντάψει κάπου η διαδικασία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ