Το σχέδιο για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Πειραϊκής Πατραϊκής

Το σχέδιο για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Πειραϊκής Πατραϊκής
Σε φάση υλοποίησης μπαίνει η αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, η οποία έβαλε λουκέτο το 1086.

Ο λόγος για την Πειραϊκή Πατραϊκή, τη μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία, βιομηχανία βάμβακος και ετοίμων ενδυμάτων της Ελλάδος.
Η συνάντηση που έγινε προ ημερών μετάξύ των στελεχών της Εθνικής Τράπεζας και του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) εγκρίθηκε και συζητήθηκε το σχέδιο «Επαναξιοποίηση τμήματος του πρώην Βιομηχανικού Συγκροτήματος της «Πειραϊκής Πατραϊκής».
Το έργο έχει ενταχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης Jessica του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Το έργο προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ περιλαμβάνει: α) δημιουργία χώρου ανάπτυξης παραδοσιακών επαγγελμάτων/εργαστηρίων, β) δημιουργία σύγχρονων χώρων γραφείων υπηρεσιών και γ) δημιουργία σύγχρονου χώρου ανάπτυξης επιχειρήσεων.
Η Πειραϊκή - Πατραϊκή Βιομηχανία Βάμβακος Α.Ε., γνωστή σαν «Πειραϊκή-Πατραϊκή», ήταν η μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία, βιομηχανία βάμβακος και ετοίμων ενδυμάτων της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1919 και λειτούργησε ως το 1996.
Η Πειραϊκή Πατραϊκή ιδρύθηκε το 1919 από τους Χριστόφορο Κατσάμπα και τον Στράτο Σταμούλη για την παρασκευή καλτσών και την βαφή και πώληση νημάτων με πρώτη ύλη αρχικά από το εξωτερικό.
Την δεκαετία του 1960 διέθετε πέντε σύγχρονες εργοστασιακές μονάδες και απασχολούσε περισσότερους από 4.000 υπάλληλους. Το 1962 ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που αυτοματοποίησε το πληροφοριακό της σύστημα, με το μοντέλο "1402" της ΙΒΜ.
Στην ακμή της η «Πειραϊκή-Πατραϊκή» λειτουργούσε με εννέα εργοστάσια σε Ελλάδα και ένα στο Σουδάν ενώ απασχολούσε περισσότερους από 9.000 υπαλλήλους. Κρατικοποιήθηκε επί κυβερνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου. Οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν την επιχείρηση να διακόψει οριστικά την λειτουργία της το 1996, με χρέη 240 δισεκατομμυρίων δραχμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ