Ποιοι ξένοι επενδύουν 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Ποιοι ξένοι επενδύουν 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
Μεγάλα ξένα επενδυτικά σχήματα με περίεργα ονόματα και βλοσυρά αφεντικά τοποθετούνται μαζικά στις ελληνικές τράπεζες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, ομολογιακών εκδόσεων και αγορών από το χρηματιστήριο ποντάροντας στην Ελλάδα.

Μαζί με τα λεφτά που έβαλαν στο ομόλογο του ελληνικού δημοσίου και τα κεφάλαια που έχουν ρίξει τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά εμφανίζονται να έχουν ή να είναι έτοιμοι να επενδύσουν περί τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό που προσεγγίζει το 8% του ελληνικού ΑΕΠ. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι επενδυτές που αψηφούν τις εκτιμήσεις για πολιτική αστάθεια και τις Κασσάνδρες για την πορεία της οικονομίας; Τι βλέπουν που δε βλέπουμε εμείς;

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Εμβληματικοί επενδυτές των διεθνών αγορών οι περισσότεροι ή μεγάλα κρατικά ταμεία αλλά και κάθε λογής «κερδοσκόποι» εκτιμούν ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι χαμηλά και θεωρούν ότι με τον έναν ή τον άλλον ρυθμό η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μεταβληθεί σημαντικά η οικονομική θέση εκατομμυρίων Ελλήνων παραπέμπει σε ευκαιρίες για τους ξένους που έχουν δει αυτό το έργο να παίζεται σε δεκάδες γωνιές του πλανήτη ανά την ιστορία.
Γνωστότερος όλων πλέον είναι ήδη ο Prem Watsa που επένδυσε κεφάλαια ύψους 1,33 δισ. ευρώ στην Euroabank, μέσω της ομάδας επενδυτών (anchor investors) που συνέστησε ο όμιλος συμφερόντων του, Fairfax. Με το deal αυτό, η ομάδα με επικεφαλής το fund του Ινδοκαναδού Prem Watsa αναλαμβάνει τα ηνία της Eurobank και έχουν δεσμευτεί όχι μόνο να διακρατήσουν τις μετοχές που θα αποκτήσουν για τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά και να αναλάβουν την ενεργή διαχείριση της τράπεζας. Η Fairfax έβαλε 400 εκατ. ευρώ, η Capital Research and Management Funds 556,8 εκατ. ευρώ, η Mackenzie Funds 172 εκατ. ευρώ, η Fidelity Funds 115,5 εκατ. ευρώ, η Brookfield 50 εκατ. ευρώ και η Wilbur Ross Funds 37,5 εκατ. ευρώ.
Δεκάδες αλλά μικρότερα επενδυτικά σχήματα αλλά και χιλιάδες ιδιώτες έβαλαν επίσης λεφτά και κάλυψαν τα υπόλοιπα 1,7 δις. ευρώ. Το ίδιο δυναμικό παρών έδωσαν και στις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Πειραιώς και τώρα στης Εθνικής.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Στο ρόστερ των μεγάλων ξένων επενδυτών που πήραν θέσεις στις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνονται η Capital, η Fidelity, η BlackRock, η Pimco, η JP Morgan Asset Management, η Wellington, η Moore Capital, η Blackstone, η Schroders αλλά και κρατικά επενδυτικά ταμεία, τα λεγόμενα και sovereign funds, όπως αυτό της Σιγκαπούρης (Government of Singapore Investment Corp), της Νορβηγίας, του Ντουμπάι και του Αμπού Ντάμπι.
Το Government of Singapore Investment Corp συμμετείχε σύμφωνα με πληροφορίες στις αυξήσεις κεφαλαίου τόσο της Alpha και της Πειραιώς όσο και στην πρόσφατη της Eurobank αλλά και την τρέχουσα της Εθνικής. Το άλλο πολύ μεγάλο κρατικό fund, το ταμείο της Νορβηγίας πήρε θέση στην Eurobank όπως και οι Pimco, JP Morgan, Moore Capital και York Capital.
Το τελευταίο διάστημα οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες ζήτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ κεφάλαια ύψους 8,3 δισ. ευρώ από τις αγορές. Και τα μάζεψαν! Στις αυξήσεις κεφαλαίου τοποθετήθηκαν περί τα 7,8 δισ. ευρώ με τις Alpha και Πειραιώς να σηκώνουν απο το εξωτερικό 1,2 δισ. και 1,52 δισ. ευρώ αντίστοιχα και την Eurobank περί τα 3 δις. και την Εθνική τώρα να μαζεύει άλλα 2,5 δισ. ευρώ. Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν και τα ομόλογα Εθνικής και Πειραιώς που αθροιστικά έφτασαν τα 1,25 δισ. ευρώ από ενώ στον ίδιο δρόμο προχωρά και η Alpha Bank.

ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ

Οι εξελίξεις αυτές είναι το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε εδώ και καιρό. Αργά αλλά σταθερά το επενδυτικό ενδιαφέρον μετουσιώθηκε σε πράξεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Fairfax Financial Holdings, που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ και μεταξύ άλλων απέκτησε και το 4,253% του μετοχικού κεφαλαίου της Μυτιληναίος. Προηγήθηκε η συμφωνία για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Eurobank Properties. Όπως και η τοποθέτησή του στο μετοχικό κεφάλαιο και άλλων εισηγμένων. Τους προηγούμενους μήνες ο Dan Loeb επικεφαλής του αμερικανικού hedge fund, Third Point, που διαθέτει οπλοστάσιο της τάξης των 20 δισ. ευρώ, τοποθέτησε περί τα 100 εκατ. ευρώ στην ελληνική επιχείρηση real estate, Dolphin Capital αλλά και άλλα 50 εκατ. στην Energean Oil & Gas που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια στην Καβάλα και ανοίγεται τώρα στη δυτική Ελλάδα αλλά και στο Θερμαϊκό. Ο Loeb έχει άλλωστε συγκροτήσει και ειδικό όχημα, το Hellenic Recovery Fund, με αποκλειστικό αντικείμενο τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Και μπήκε τώρα και στις τράπεζες ενώ έχει πάρει μεγάλη θέση και στον κυπριακό τραπεζικό κλάδο. Το ίδιο και ο Mark Mobius που κοιτά και έχει αγοράσει θέσεις σε δεκάδες ελληνικές όπως και ο John Calamos της Calamos Asset Management. Οι καθαρές εισροές από ξένους επενδυτές στο μετοχικό κεφαλαίο ελληνικών εισηγμένων και μη επιχειρήσεων το τελευταίο έτος έτους έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ. Στα μέσα του καλοκαιριού η Qatar Petroleum International συμφώνησε και αγόρασε από την ΓΕΚ Τέρνα ποσοστό 25% στη, μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού Ήρων ΙΙ έναντι τιμήματος 58 εκατ. δολαρίων. Λίγο νωρίτερα οι Μύλοι Λούλη, πούλησαν το 10% στην Al Dahra Agriculture του Αμπού Ντάμπι. Ο διαβόητος επενδυτής John Paulson έχει επίσης οικοδομήσει σημαντικές θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της τραπέζης Πειραιώς και της Alpha Bank.


Funds με βαριά ονόματα

Ακόμα funds όπως η Fortress, η Adelante και η Greylock Capital είναι δραστήρια στην ελληνική αγορά. Την Ελλάδα έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους και η Denise Simon, επικεφαλής διαχειρίστρια κεφαλαίων της Lazard Asset Management που τοποθετούνται σε ομόλογα αναδυομένων αγορών, ο John Carlson της Fidelity, ο Knut Langholm του κρατικού fund της Νορβηγίας Norgress Bank όπως προαναφέρθηκε, ο Nick Raley της Blue Crest Capital, ο Mark Vezinsky της Eagle Vale Capital, ο Ignor Ragosky της Emso partners, θυγατρικής της Citigroup που δραστηριοποιείται στα ομόλογα, ο Bryan Higgins της King Street Capital, ο Hary Harant της NWI Management, η Sara Zervos της Openhaimer, ο Zozeh Daza της OFR Capital, ο James Vallone της Wellington Managment και ο David Martin της BTG Punctual.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ