Τι έχουν τα έρμα και δεν... πωλούνται;

Τι έχουν τα έρμα και δεν... πωλούνται;
Σε κατάσταση... εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αφού ο στόχος των εσόδων έχει βγει εκτός στόχου για τα καλά. 

Παρά την πρόσφατη συμφωνία για την εκμετάλλευση του Ελληνικού από την Lamda Development που θα είναι η πρώτη ουσιαστική συγκομιδή του ΤΑΙΠΕΔ, που μέχρι τώρα έχει καταφέρει να μαζέψει μετά βίας 20 εκατ. ευρώ για να καλύψει τον στόχο των 3,56 δις. ευρώ μια και στον φετινό λογαριασμό «μπήκαν» όλες οι αστοχίες του 2013.

Σαν αποτέλεσμα, ο «επίσημος στόχος» των 3,56 δισ. ευρώ που αναγραφόταν στον προϋπολογισμό, πέρασε γρήγορα στα 2,8 δισ. ευρώ στις αρχές της χρονιάς και ήδη αναθεωρείται στα 2,3 δισ. με τους πλέον σοβαρούς παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ να προβλέπουν ότι δεν θα «μαζέψουν» πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Έτσι, το τελευταίο διάστημα προχώρησε μόνο ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ, ενώ το χρονοδιάγραμμα αν και αναθεωρήθηκε δύο φορές, δεν τηρήθηκε!
Ο ΟΔΙΕ που αρχικά «έκλεισε» με τους Γάλλους της PMU, κόλλησε στην ελληνική νομοθεσία (σ.σ.: στην υπερφορολόγηση των ιδιοκτητών των αλόγων) για να ξεκολλήσει μόλις πρόσφατα. Οι αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ μπερδεύτηκαν στα γρανάζια της συνταγματικότητας με το ΣτΕ να βάζει πάγο στην πώληση. Ακόμη μεγαλύτερο κόστος προέκυψε από το ναυάγιο της ΔΕΠΑ. Δεν είναι μόνο τα 500-700 εκατ. ευρώ που χάθηκαν για το κρατικό ταμείο. Είναι και τα εμπόδια που μπαίνουν στην αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ΔΕΠΑ.


Ακόμη και η συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ, όμως που θεωρητικά έκλεισε πέρυσι με τους Αζέρους της SOCAR δεν ευοδώθηκε μια και κόλλησε στην Ευρώπη. Έτσι τα 190 εκατ. ευρώ (άλλα 210 από το συνολικό τίμημα των 400 εκατ. καταλήγουν στα ΕΛ.ΠΕ) βρίσκονται... καθ' οδόν μια και η πώληση δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον Αστέρα: από τα 400 εκατ. ευρώ του deal με τους Άραβες τίποτα δεν έχει ακόμη εισπραχθεί μια και η πληρωμή θα γίνει μετά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός του fpress.gr για τη διεκδίκηση ενός tablet. Κάντε like για να πάρετε μέρος.


Ευτυχώς που το Ελεγκτικό Συνέδριο ξεμπλόκαρε την υπόθεση για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 δημοσίων κτιρίων (πρόκειται για τη γνωστή διπλή σύμβαση, 261 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να υπογράψουν η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Eurobank Properties) και την έκταση στο Παλιούρι (που διεκδικεί ο Ιβάν Σαββίδης). Το Ελληνικό μαζί με αυτά διαμορφώνουν μια «κρίσιμη μάζα» περίπου 600 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη στους μικρότερους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν πέρυσι (μαρίνα Αλίμου και μαρίνες του Σαρωνικού) δεν είναι σαφής ενώ μεγάλη καθυστέρηση σημειώνεται και στο διαγωνισμό για τα περιφερειακά αεροδρόμια μια και διαρκώς προκύπτουν τοπικές αντιδράσεις υψηλού πολιτικού κόστους... Δυσκολίες υπάρχουν και για τον μέχρι πρότινος σίγουρο ΟΛΘ, όπως και για την Εγνατία. Και βέβαια τη ζυγαριά δεν μπορεί να ισορροπήσει η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO που με το ζόρι να φέρει περί τα 100 εκατ. ευρώ...


Από τους 17 σημαντικούς διαγωνισμούς που επρόκειτο να προχωρήσουν το τελευταίο δωδεκάμηνο, προκηρύχθηκαν μόνο έξι, ενώ η τύχη των άλλων 11 αγνοείται. Κάτι που σημαίνει ότι τα μόνα χαρτιά που έχουν μείνει είναι, η ΔΕΗ, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και τα ακίνητα.

Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας. Δείτε το πρωτοσέλιδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ