Παγκόσμιο ρεκόρ γραφειοκρατίας –Μια ιστορία για γέλια και για κλάματα

Παγκόσμιο ρεκόρ γραφειοκρατίας –Μια ιστορία για γέλια και για κλάματα
Εδώ χρειάζεται ο γνωστός Αλέκος της τηλεοπτικής διαφήμισης να αναρωτιέται: Πόσα χρόνια είπες ότι έκανες για να πάρεις την άδεια και να προχωρήσεις σε μια επένδυση 270 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 1200 θέσεις εργασίας; Πόσα;;;;;

Της Έφης Καραγεώργου

Το βραβείο της Ιώβειας Υπομονής απέναντι στο ελληνικό τέρας της γραφειοκρατίας, αναμφίβολα θα πρέπει να δοθεί στην βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική της Minoan Group Ltd.. Η εταιρεία θέλει να δημιουργήσει μία πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα στο Κάβο Σίδερο, σε έκταση που ανήκει στη Μονή Τοπλού στη Σητεία, και που βρίσκεται κοντά στο φοινικόδασος του Βάι. Η συγκεκριμένη επένδυση ύψους 270 εκατ ευρώ εκτός από την ανάδειξη της περιοχής σε VIP τουριστικό προορισμό, θα δημιουργήσει 1.200 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα συμβάλει και στον εκσυχγρονισμό των υποδομών (οδικό δίκτυο κλπ). Η συγκεκριμένη περιοχή, αν και είναι από τις ομορφότερες της Κρήτης, υστερεί σε επίπεδο υποδομών, αλλά και προσέλκυσης τουριστών. Και όμως 20 ολόκληρα χρόνια οι Βρετανοί πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με την ελληνική γραφειοκρατία, τα παραθυράκια των νόμων, τις προσφυγές στο ΣτΕ. Η επένδυση -με την κωδική ονομασία ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ- έχει περάσει στην κυριολεξία από 40 κύματα και στο πέρασμα των 20 χρόνων έχει αναμορφωθεί.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει την ανέγερση πέντε ξενοδοχείων και την κατασκευή γηπέδου γκολφ 18 οπών, κέντρο spa, μονάδα αφαλάτωσης κλπ. Πλέον η επένδυση μπήκε στην τελική ευθεία. Η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική της Minoan Group Ltd., κατέθεσε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το έργο «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ», η οποία τίθεται σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» και να προχωρήσει η ανέγερση των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων. Όπως αναφέραμε εκτός από τις 1.200 νέες θέσεις εργασίας, η επένδυση θα συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου. Σημειώνουμε ότι το επενδυτικό σχέδιο, που αποβλέπει στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής του Τοπλού, μπήκε στο νέο νόμο περί επενδύσεων «φαστ τρακ» και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση της επιτροπής.

Συγκεκριμένα το σχέδιο αφορά στην τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου της Κρήτης κοντά στο φοινικόδασος του Βάι. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών , ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών, όπως μονάδα αφαλάτωσης , μονάδες επεξεργασίας λυμάτων κλπ. Σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευασθεί κέντρο ευεξίας (SPA). Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Minoan Group Plc που είναι εισηγμένη στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, συνεχίζει την επέκταση της στα τουριστικά γραφεία, μέσω της θυγατρικής της Stewart Travel, και σχεδιάζει την επέκταση της στην αγορά ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα, στις οποίες σκοπεύει να διοχετεύσει μέρος των 100.000 και πλέον Βρετανών τουριστών που διακινεί μέσω του Stewart Travel. Αναφέρουμε ότι με την έγκριση της στρατηγικής μελέτης του επενδυτικού σχεδίου, τελειώνει μια μακρά περίοδος για τη συγκεκριμένη επένδυση που πέρασε από συμπληγάδες μέχρι να φτάσει πρόσφατα να εγκριθεί και να πάρει ΦΕΚ για τις επενδύσεις φαστ τρακ. Προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια οι αμφισβητήσεις για το ιδιοκτησιακό, το στάτους της εταιρείας, αλλά και τα περιβαλλοντικά που "κόπηκαν" από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ