Φτιάξτε τη βίλα σας «τζάμπα» εις υγείαν των …Ευρωπαϊκών Κονδυλίων

Φτιάξτε τη βίλα σας «τζάμπα» εις υγείαν των …Ευρωπαϊκών Κονδυλίων
Έχεις οικόπεδο στο χωριό και θες να φτιάξεις βίλα για να κάνεις διακοπές αλλά δεν έχεις τα αναγκαία κεφάλαια; Αν σου φαίνεται αδύνατο να το πετύχεις υπάρχει τρόπος.


Και ο τρόπος δεν είναι άλλος από τα κοινοτικά κονδύλια που μπορεί να επιδοτούν αγροτουριστικές επενδύσεις με ποσοστό που φτάνει έως και 60%. Το ... κόλπο δεν είναι σημερινό αλλά φαίνεται ότι κρατά χρόνια. Και φαίνεται ότι θα υπάρξουν και το 2014 τέτοιες δυνατότητες μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης του Αγροτουρισμού.
Προϋπόθεση βέβαια είναι η περιοχή που σε ενδιαφέρει να ενταχθεί σε πρόγραμμα κοινοτικής ενίσχυσης αλλά και να έχεις υπομονή περί τα 5 χρόνια.
Τα προγράμματα αυτά προκηρύσσονται συνεχώς και για διαφορετικές περιοχές. Για παράδειγμα στην Αχαΐα πρόσφατα έληξε πρόγραμμα Leader επιχορηγήσεων Αγροτουρισμού το οποίο μεταξύ άλλων έδινε τη δυνατότητα για επενδύσεις ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμό σε καταλύματα μικρής δυναμικότητας σε συγκεκριμένους οικισμούς (περισσότεροι από 40). Το πρόγραμμα αφορούσε σε καταλύματα έως και 40 κλινών με μέγιστη επένδυση 600.000 Ευρώ και επιδότηση 60%.
Αν για παράδειγμα η επένδυση για μια βίλα 10 δωματίων ήταν 300.000 Ευρώ η επιδότηση είναι 180.000 Ευρώ.
Αν κάποιος δεν κάνει καμία υπερτιμολόγηση (βέβαια ζούμε όλοι στην Ελλάδα) τότε με 120.000 Ευρώ μπορεί να κατασκευάσει τη βίλα με προϋπόθεση να προσλάβει το προσωπικό που έχε δηλώσει όταν υπέβαλε το αίτημα (κι αν δεν το κάνει ποιος θα τον ελέγξει;) και να τη λειτουργήσει ως κατάλυμα για πέντε χρόνια.
Για πέντε χρόνια μπορεί να έχει βιβλία και να μην έχει έσοδα αλλά μπορεί και να εμφανίσει έσοδα βάζοντας συγγενείς και φίλους να νοικιάζουν (τρόπος του λέγειν ) τη βίλα για να συμψηφίζει και ΦΠΑ κατασκευής. Αν έχει μάλιστα ζημίες και η επιχείρηση είναι ατομική μπορεί να τα βάζει και στα υπόλοιπα εισοδήματα και να πληρώνει λιγότερο φόρο.
Μετά την πενταετία μπορεί να κλείσουν τα βιβλία και να μείνει η βίλα για αναψυχή.
ΥΓ: Εμείς δεν προτρέπουμε κανένα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή να πάρει κοινοτικά κονδύλια για να φτιάξει τη βίλα στο χωριό του. Έχοντας όμως υπό όψιν μας περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία απλά εξηγούμε πως κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κοινοτικά χρήματα σε πραγματικά μη παραγωγικές επενδύσεις εις υγείαν των κορόιδων Ευρωπαίων.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ

[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ