K. Xατζηδάκης: Είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων

K. Xατζηδάκης: Είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων
«Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από το άγχος των απορροφήσεων. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσιάζοντας τα απολογιστικά στοιχεία για το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο απορροφήθηκαν κονδύλια ύψους 7,7 δις. ευρώ όταν την περίοδο 2009 έως το πρώτο μισό του 2012 8,5 δις. ευρώ. Οπως ανέφερε ο ίδιος την επόμενη διετία πρέπει να απορροφηθούν 5,8 δις. ευρώ από το παλαιό ΕΣΠΑ.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι αποκλείεται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που είχε τεθεί στο μνημόνιο όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά υπερκαλύφθηκε. Αποτέλεσμα η Ελλάδα έφθασε στο 118 % του στόχου. Συγκεκριμένα, το 2013 οι απορροφήσεις από τα Κοινοτικά Ταμεία ανήλθαν σε 4,6 δις. ευρώ, έναντι 3,89 δις ευρώ, που ήταν ο στόχος του μνημονίου, ενώ η συνολική δημόσια δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής ξεπέρασε τα 5 δις ευρώ και το ποσοστό των απορροφήσεων αγγίζει το 74 %.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ