Για να μην την "πατήσετε" αγοράζοντας μεταχειρισμένο Ι.Χ.

Για να μην την "πατήσετε" αγοράζοντας μεταχειρισμένο Ι.Χ.
Το τελευταίο διάστημα όσοι σκοπεύουν να αγοράσουν ένα καινούριο αυτοκίνητο βρίσκουν μπροστά τους αρκετά εμπόδια. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Οι τράπεζες εγκρίνουν πολύ δύσκολα πλέον δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, αφού τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ανέβει αισθητά, αλλά και επειδή πολλοί υποψήφιοι δανειολήπτες έχουν κάποιες «εκκρεμότητες» με τον Τειρεσία. Πρακτικά λοιπόν η λύση για αυτή την κατηγορία αγοραστών είναι τα μετρητά. Όμως και σε αυτή την περίπτωση τίθεται το γνωστό «πόθεν έσχες».

Και αυτό γιατί, για να πληρώσεις μετρητοίς για την αγορά ενός αυτοκινήτου, θα πρέπει να έχεις και τις ανάλογες φορολογικές δηλώσεις. Αν δεν τις έχεις η εφορία καραδοκεί στη γωνία και ένας έλεγχος δεν ξέρεις ποτέ που θα σε οδηγήσει. Για αυτούς τους λόγους δεν είναι λίγοι αυτοί που βρίσκουν διέξοδο στην αγορά ενός μεταχειρισμένου Ι.Χ. από ιδιώτη ή από «μαντρά» προκειμένου να ξεπεράσουν τα παραπάνω εμπόδια, αφού πάντα βρίσκεται ένας τρόπος μεταξύ… ιδιωτών.

Τι να προσέξετε

Σύμφωνα με το site της "Χρυσής Ευκαιρίας", αν ακολουθήσετε την επιλογή του ιδιώτη θα κάνετε την αγορά σας σε πιο χαμηλή τιμή, όμως οι ιδιώτες σπάνια προσφέρουν κάποιες εγγυήσεις και γι΄ αυτό πρέπει να δείξετε μεγάλη προσοχή στον έλεγχο του αυτοκινήτου και στη δοκιμαστική οδήγηση. Καλό θα ήταν μάλιστα να ζητήσετε και τη γνώμη κάποιου ειδικού, κυρίως σε ό,τι αφορά στο μηχανικό έλεγχο του αυτοκινήτου.

Αγοράζοντας από έναν αντιπρόσωπο ή έμπορο αυτοκινήτων εξασφαλίζετε κάποιες εγγυήσεις για τη λειτουργία του αυτοκινήτου και κάποιες διευκολύνσεις για την εξόφλησή του πληρώνοντας όμως υψηλότερη τιμή.

Επικοινωνήστε με τον πωλητή

Ετοιμάστε μια λίστα με ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον πωλητή και κρατήστε σημειώσεις κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας.

Πόσο καιρό έχει στην κατοχή του το αυτοκίνητο; Είναι ο πρώτος ιδιοκτήτης και αν όχι πόσοι προηγούμενοι ιδιοκτήτες υπήρχαν;

Πόσα χιλιόμετρα έχει διανύσει το αυτοκίνητο;

Εχει εμπλακεί σε κάποιο τρακάρισμα και αν ναι πότε συνέβει, ποια ήταν η ζημιά και πώς αποκαταστάθηκε;

Ποια είναι η γενική κατάσταση του οχήματος και ποια χαρακτηριστικά ή αξεσουάρ διαθέτει;

Είναι σε πλήρη λειτουργική κατάσταση;

Για ποιον λόγο πουλά το αυτοκίνητο ο ιδιοκτήτης;

Η τιμή είναι διαπραγματεύσιμη;

Η συνάντηση με τον ιδιώτη πωλητή είναι καλύτερα να γίνει στον τόπο κατοικίας του.

Εκτός από το κινητό του τηλέφωνο ζητήστε και κάποιο σταθερό. Οσο περισσότερα στοιχεία του πωλητή έχετε, τόσο ευκολότερη θα είναι η επικοινωνία μαζί του στην περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Ποτέ μην πραγματοποιήστε τη συνάντηση με τον πωλητή κατά τη διάρκεια της νύχτας ή με βροχή.

Θα είναι πολύ δύσκολο να διακρίνετε χτυπήματα, γρατσουνιές, σκουριά και ένα πλήθος άλλα ελαττώματα. Είναι επιτακτική ανάγκη να ελέξετε το αυτοκίνητο προσεκτικά για τυχόν βλάβες ή ζημιές και βέβαια ποτέ μην αγοράσετε ένα αυτοκίνητο αν δεν το οδηγήσετε πρώτα.

Διαπραγματευτείτε

Στη συνάντησή σας με τον πωλητή ενός αυτοκινήτου πρέπει να έχετε στο νου σας τρεις τιμές. Aυτή που ευχόσαστε να πετύχετε, αυτή που πιστεύετε ότι αξίζει το αυτοκίνητο και το μέγιστο ποσό που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για την αγορά του.

Οσο σκληρός διαπραγματευτής και αν είναι ο πωλητής ποτέ μην χάσετε την ψυχραιμία σας και μην του επιτρέψετε να σας κάνει να αισθανθείτε ενοχές στη διαπραγμάτευση της τιμής.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να θυμηθείτε τυχόν ελλείψεις ή επισκευές που χρειάζεται το αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει.

Χρησιμοποιήστε τις για να διαπραγματευτείτε την τιμή με τον πωλητή. Ρωτήστε τον ποια πραγματικά πιστεύει ότι είναι η αξία του αυτοκινήτου του.

Κάντε μια χαμηλότερη προσφορά και περιμένετε την αντιπρότασή του. Οταν αντιληφθείτε ότι ο πωλητής σκέφτετε την αποδοχή της προσφοράς σας προτείνετέ του μια χειραψία και επιβεβαιώστε τη συμφωνία.

Είναι δύσκολο για τον πωλητή να αρνηθεί τη χειραψία, δεδομένου ότι είναι ένα φυσικό ένστικτο να ανταποδώσεις τη χειραψία σε κάποιον.

Προσέξτε ιδιαίτερα στις οικονομικές σας συναλλαγές.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει απόδειξη για κάθε πληρωμή που έχετε κάνει, ειδικά αν είναι σε μετρητά.

Επιβεβαιώστε ότι στην απόδειξη αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία τόσο του πωλητή όσο και του αυτοκινήτου που αγοράζετε.

Καλή τύχη….!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ