Οι αλλαγές που έρχονται στο επίδομα ανεργίας - Πώς θα χορηγείται, ποιοί θα παίρνουν bonus

 Οι αλλαγές που έρχονται στο επίδομα ανεργίας - Πώς θα χορηγείται, ποιοί θα παίρνουν bonus

Θα εφαρμοστεί σε πιλοτικό επίπεδο έως το τέλος του τρέχοντος έτους

Σε ριζική αλλαγή στο επίδομα ανεργίας προχωράει η κυβέρνηση το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά εντός του τρέχοντος έτους.

Το νέο επίδομα ανεργίας θα καταβληθεί σε όσους μείνουν άνεργοι μετά τη θεσμοθέτηση των αλλαγών και όχι σε αυτούς που είναι ήδη άνεργοι.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του φθινοπώρου και το νέο επίδομα ανεργίας θα δοθεί πιλοτικά σε 10.000 ανέργους πριν από το τέλος του 2024, και στη συνέχεια θα υπάρξει καθολική εφαρμογή.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών προανήγγειλε την εφαρμογή ενός πιο δίκαιο και πιο ανταποδότικου συστήματος επιδόματος ανεργίας.

Όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο σύστημα είναι η δημιουργία κινήτρων για την εύρεση εργασίας.

«Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός εξηγώντας ότι η λογική είναι ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή, στη δύσκολη περίοδο που ξεκινάει η ανεργία, και εν συνεχεία αυτό το ποσό να βαίνει μειούμενο προκειμένου ακριβώς να τον ωθήσει να βρει απασχόληση.

Το επίδομα ανεργίας

Σήμερα, το επίδομα ανεργίας αναλογεί στο 55% των κατώτατων αποδοχών.

Με την υιοθέτηση του νέου σχεδίου το επίδομα ανεργία για τους πρώτους 3 μήνες καταβολής του, θα διαμορφώνεται στα 580 ευρώ και πάνω σε αυτό το ποσό θα υπάρχει προσαύξηση από 10% έως και 30%, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών που είχε ο άνεργος όταν εργαζόταν, αλλά και την προϋπηρεσία του.

Πάνω σε αυτό το «βασικό» ποσό του επιδόματος ανεργίας θα καταβάλλεται και bonus ανάλογα με προϋπηρεσία και τον μισθό του απολυμένου

Συγκεκριμένα, το ποσό που θα χορηγείται με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό και θα είναι ίδιο για όλους, θα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για το α’ 3μηνο : 70% του κατώτατου μισθού = 580 ευρώ
  • Για το β’ τρίμηνο: 60% του κατώτατου μισθού = 498 ευρώ
  • Για το γ’ τρίμηνο: 55% του μισθού = 456 ευρώ
  • Και για το δ’ τρίμηνο: 45% του μισθού = 373 ευρώ

Το σύνολο του ποσού σε δωδεκάμηνη βάση παραμένει το ίδιο κοντά στα 7.000 ευρώ.

  • Από εκεί και πέρα όμως θα υπάρχει και ποσό bonus που θα προστίθεται στο «βασικό» επίδομα ανάλογα με: την προϋπηρεσία άνω των 3 ετών
  • τον μισθό

Αυτό θα οδηγεί σε αύξηση του τελικού ποσού που θα λαμβάνει ο άνεργος κατά 10% ως 30%.

Στο επίδομα αυτό θα προστεθεί το μπόνους που θα είναι ανάλογο των ετών ασφάλισης και των αποδοχών του. Το μπόνους θα εισπράττουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης (π.χ. πάνω από 20 έτη), υψηλές αποδοχές και ταυτόχρονα δεν έχουν λάβει έως τώρα καθόλου επιδότηση ανεργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ