Αυτή είναι η μικρότερη έγχρωμη εικόνα στον κόσμο
Η εικόνα, που δείχνει σε ένα βυθό ψάρια-κλόουν να κολυμπάνε δίπλα σε θαλάσσιες ανεμώνες, καταλαμβάνει έκταση μόλις 0,0092 τετραγωνικών χιλιοστών (0,08 Χ 0,115 χιλιοστών) ή όσο μέγεθος έχει ένα εικονοστοιχείο (πίξελ) σε μια οθόνη έξυπνου κινητού τηλεφώνου. Προφανώς, η εικόνα είναι πολύ μικρή για να τη δει κανείς με γυμνό μάτι, αλλά χρειάζεται ειδικό μικροσκόπιο.
Όμως, σημαντικότερη και από το ρεκόρ είναι η νέα τεχνολογία νανο-εκτυπώσεων 3d NanoDrip, η οποία δεν χρησιμοποιεί παραδοσιακό μελάνι, αλλά κβαντικές κουκίδες, δηλαδή νανοσωματίδια που εκπέμπουν διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με τη συχνότητα του φωτός.
Η νέα τεχνολογία νανο-εκτύπωσης διατάσσει με εντυπωσιακή ακρίβεια τις ερυθρές, πράσινες και μπλε κβαντικές κουκίδες, αναπαράγοντας την εικόνα με ανάλυση 25.000 κουκίδων ανά ίντσα (dpi). Οι καλύτεροι συμβατικοί εκτυπωτές φθάνουν σε ανάλυση 2.400 dpi.
Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί, πέρα από εκτυπώσεις, για τη δημιουργία νανοδομών σε νέα υλικά, στα ηλεκτρονικά, στην οπτική, στη βιοτεχνολογία κ.α. Οι κβαντικές κουκίδες ήδη αξιοποιούνται στη δημιουργία τηλεοράσεων, ηλιακών μπαταριών και ηλεκτρονικών μικροσκοπίων.
Το επίτευγμα αποτελεί έργο ερευνητών του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης και της νεοφυούς εταιρείας Scrona Ltd, η οποία ανέλαβε την εμπορική αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας 3d NanoDrip.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ