Οκτώ μικρά ελληνικά νησιά με παραδεισένιο σκηνικό για ιδιωτικές βουτιές
Μικρά ελληνικά νησιά που μπορείτε να προσεγγίσετε εύκολα λίγα μίλια μακριά από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για να απολαύσετε μια μοναδική εμπειρία ιδιωτικότητας σε όλα τα επίπεδα…
1. Κάλαμος, Επτάνησα
Ο μύθος λέει πως είναι ο βράχος που πέταξε ο οργισμένος Κύκλωπας στον πολυμήχανο Οδυσσέα και τους συντρόφους του. Βρίσκεται νοτιανατολικά της Λευκάδας μεταξύ των νησιών Μεγανησίου, Καστού και των Ακαρνανικών ακτών. Μοιάζει με ένα βουνό μέσα στη θάλασσα. Μυρίζει θυμάρι, βασιλικό, δάφνη και στο χώμα του ριζώνουν κουμαριές, σκίνοι, θαλασσινά πεύκα και ροδιές με άγουρους ακόμη καρπούς. Τον Κάλαμο δεν τον ξέρει κανείς. Για να τον συστήσεις σε κάποιον πρέπει να τον γνωρίζεις καλά. Nα ξέρεις ότι μπορεί χωρίς αυτοκίνητο, club και freddo espresso. Να ξέρεις ότι θέλει να ξεφύγει. Ούτε λεωφορείο, ούτε ταξί, μόνο κανένα ποδήλατο και τα αγροτικά της κοινότητας που θα προσφερθούν να σε εξυπηρετήσουν. Εδώ ευλογεί ο Άγιος Δονάτος, μυστικός κι αυτός. Από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας φεύγουν πολύ συχνά καραβάκια για τον Κάλαμο.
2. Πεταλιοί, Κάρυστος
Βρίσκεται στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο, κοντά στη Κάρυστο. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νησιών που περιλαμβάνει τη Μεγαλόνησο, το Χερσονήσι, το Αυγό, τη Λαμπερούσα, το Λουλούδι, το Μακρονήσι, το Ποντικόνησο, το Πράσο, τον Τράγος και το Φούντι. Οι ντόπιοι λένε πως αυτές οι στεριές είναι η Καραϊβική της Ελλάδας, μιας και διαθέτουν παρθένες ολόλευκες παραλίες και ένα πεντακάθαρο βυθό ιδανικό για καταδύσεις. Είναι μάλιστα από τα πρώτα νησιά που ιδιώτες έδειξαν το ενδιαφέρον τους. Τα περισσότερα από αυτά σήμερα παραμένουν ακατοίκητα, όμως τα τρία χαίρουν της φροντίδας των τυχερών ιδιοκτητών τους, οι οικογένειες Εμπειρίκου και Καρνέζη. Στη Μεγαλόνησο έχουν το δικό τους καταφύγιο απόγονοι του Picasso, τα παιδιά του Κλοντ και Παλόμα. Εμείς οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί μπορούμε να εξερευνήσουμε τους πλούσιους βυθούς αλλά και να προσεγγίσουμε κάποιες από τις απάτητες παραλίες.
3. Κυρά Παναγιά, Αλόννησος
Η ντόπιοι το λένε και το Πελαγονήσι είναι το μεγαλύτερο από τα ερημονήσια των Βορείων Σποράδων. Βρίσκεται βορειοανατολικά της Αλοννήσου σε μικρή απόσταση από αυτή. Η έκταση του νησιού είναι 25 τ.χλμ.. Ο πληθυσμός του νησιού σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 10 κάτοικοι. Το νησί είναι ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Υπάρχει και στο νησί μοναστήρι στο οποίο οφείλει και το όνομά του. Διαμένει συνήθως ένας μοναχός. Το νησί βρίσκεται στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου και είναι ένα από τα καταφύγια της μεσογειακής φώκιας.
4. Λιχάδες, Εύβοια
Ακόμη ένα σύμπλεγμα νησιών στο Ευβοϊκό κόλπο που έχει το ψευδώνυμο, οι Σεϋχέλλες της Ελλάδας. Εδώ φτάνουν χιλιάδες σκάφη κάθε καλοκαίρι για να βουτήξουν στα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά τους. Η πρόσβαση γίνεται καθημερινά με καΐκι από το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου στη Βόρεια Εύβοια αλλά και από τα Καμένα Βούρλα.
5. Πρασονήσι, Ρόδος
Το εξωτικό Πρασονήσι με τον πανέμορφο φάρο βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού της Ρόδου, περίπου 92 χιλιόμετρα από την πόλη και 40 χιλιόμετρα από τη Λίνδο. Μπορεί να χρειαστείτε αρκετή ώρα από την πόλη για να βρεθείτε εδώ, αλά αξίζει το κόπο να κολυμπήσετε στις παραλίες που σχηματίζονται από τη λωρίδα άμμου που χωρίζει το Καρπάθιο πέλαγος στα δυο. Οι πιο περιπετειώδεις θα κάνουν wind surfing μιας και οι άνεμοι που πνέουν στη μια από τις δυο παραλίες είναι ιδανικοί για παιχνίδια στα κύματα.
6. Τσουγκριά, Σκιάθος
Μια νησίδα των Σποράδων που είναι ορατή από το λιμάνι της Σκιάθου. Λίγοι τη ξέρουν αλλά έχει σπάνια φυσική ομορφιά, μοναδική χλωρίδα και πανίδα αλλά και μια ιστορική παράδοση αιώνων, όπως μαρτυρούν τα σπουδαία μνημεία που άφησε επάνω της ο χρόνος. Οι παραλίες της είναι περίφημες γι’ αυτό ακόμη και οι διάσημο λάτρεις της Σκιάθου έρχονται εδώ μιλημένοι και ζητούν από τους οδηγούς τους να τους πάνε στις χρυσές ακτές της. Οι υπόλοιποι μπορείτε να την προσεγγίσετε με τα τουριστικά πλοιάρια που φεύγουν από το λιμάνι της Σκιάθου ή από το λιμάνι των Αχλαδιών. Καλό είναι να ξέρετε ότι εκτός από βουτιές μπορείτε να ανάψετε και ένα κερί στο εξωκλήσι που φέρει το όνομα ”Η εκκλησία του γκρεμού”, όνομα που της έχουν δώσει οι ψαράδες του νησιού.
7. Πάτροκλος, Σούνιο
Το νησάκι παράδεισος βρίσκεται στη γειτονιά της Αθήνας και κάποιοι το ξέρουν και ως Γαϊδουρονήσι. Θα το δείτε στο Σαρωνικό κόλπο στο δρόμο προς το Σούνιο, λίγα χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο. Η ερημική βραχονησίδα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, αφού όλοι γνωρίζουν ότι μπορεί να αποδειχτεί χρυσωρυχείο. Η ιδιοκτησία παραμένει ακόμη και σήμερα μπλεγμένη υπόθεση, ωστόσο με ένα φουσκωτό μπορείτε να προσεγγίσετε τις παραλίες του και να βρεθείτε σε έναν παράδεισο λίγα χλμ μακριά από τη Αθήνα.
8. Χρυσή, Λασίθι
Το νησάκι είναι γνωστό και ως Γαϊδουρονήσι. Η λεπτή καυτή χρυσίζουσα άμμος σβήνει σε γαλαζοπράσινα νερά, ενώ το εξωτικό τοπίο συμπληρώνει αρμονικά το καταπράσινο δάσος των κέδρων. Χαρακτηριστικό του νησιού είναι τα χιλιάδες κοχύλια στις βόρειες ακτές. Η Χρυσή λόγω της απίστευτης και μοναδικής ομορφιάς της έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000. Για αυτό το λόγο απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε μορφή ρύπανσης αλλά και η συλλογή κοχυλιών. Μπορείτε να πάτε με καραβάκι από την Ιεράπετρα.