Ένα τετραετές «πακέτο» στήριξης και ωρίμανσης, με συνολικό προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι θα αγγίξει ή ακόμη και θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η φετινή εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αποτελεί την τελευταία ΔΕΘ πριν από τις εθνικές εκλογές, λειτουργώντας ως ο βασικός «οδικός χάρτης» για το προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος.
Το οικονομικό επιτελείο, βασιζόμενο στις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας –και με δεδομένη την ανάγκη τήρησης του κανόνα των καθαρών δαπανών– έχει χαρτογραφήσει με ακρίβεια τι μπορεί να δαπανηθεί την περίοδο 2027-2030 χωρίς να ενεργοποιηθεί διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Πώς δομείται ο δημοσιονομικός χώρος της τετραετίας
Η χρηματοδότηση του μεγάλου αυτού πακέτου βασίζεται σε συγκεκριμένες πηγές και χρονικούς ορίζοντες:
Το 2027: «Περισσεύει» καθαρό ποσό 1 δισ. ευρώ για μόνιμες παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης. Στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζεται το κόστος δράσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω της επέκτασης της ρήτρας διαφυγής (τόσο για αμυντικές δαπάνες όσο και για έργα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης), προσθέτοντας επιπλέον 400-500 εκατ. ευρώ.
Το 2028: Δεν προβλέπεται προς το παρόν αυτόνομος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ωστόσο η διατήρηση της ρήτρας διαφυγής για τα ενεργειακά μπορεί να προσθέσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.
Για τα έτη 2029 και 2030: Έχει ήδη διασφαλιστεί σταθερό ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αθροίζοντας τα παραπάνω, προκύπτει βασικό κονδύλι 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό προστίθενται επιπλέον 1 δισ. ευρώ από μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά ενεργοποιούνται σταδιακά από το 2027 (όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, ο μηδενισμός του ΕΝΦΙΑ στην κύρια κατοικία για περιοχές με περιορισμένο πληθυσμό, η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας για αυτοαπασχολούμενους και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα για εργαζόμενους και εργοδότες).
Οι δύο επιπλέον «δεξαμενές» εσόδων
Για την περαιτέρω ενίσχυση του πακέτου, το οικονομικό επιτελείο αξιοποιεί δύο επιπλέον πυλώνες:
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: Αν και τα βασικά εργαλεία (MyData, διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών) έχουν αποδώσει σημαντικά την τελευταία διετία, νέα ψηφιακά εργαλεία αναμένεται να αποδώσουν δημοσιονομικά μετά τα μέσα του 2027. Σε αυτά περιλαμβάνονται η πλήρης καταγραφή της ακίνητης περιουσίας μέσω του Μητρώου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε περισσότερους κλάδους και η απογραφή των κοινωνικών επιδομάτων.
Ανακατανομή βαρών: Μέτρα όπως η επιβολή αυξημένου τέλους στις κρουαζιέρες και η φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου δείχνουν τον δρόμο. Αναζητούνται επιπλέον πηγές με κοινωνικά και δημοσιονομικά κριτήρια για τη χρηματοδότηση επιπλέον μέτρων στήριξης του εισοδήματος.
Γιατί οι υπεραποδόσεις του 2026 δεν γίνονται αυτόματα «παροχές» για το 2027
Παρόλο που τα φορολογικά έσοδα στο 7μηνο παρουσιάζουν υπεραπόδοση (με εκτιμώμενη υπέρβαση περίπου 1 δισ. ευρώ έναντι του προϋπολογισμού του περασμένου Νοεμβρίου), αυτά δεν αποτελούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για το 2027. Η υπέρβαση αυτή έχει ήδη ληφθεί υπόψη και αξιοποιηθεί από τον Απρίλιο για το πακέτο των 800 εκατ. ευρώ που δόθηκε σε οικογένειες, ενοικιαστές και συνταξιούχους.
Επιπλέον, με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα (με τον πήχη να κινείται προς το 4% αντί για 3,2%) δεν μεταφράζεται αυτόματα σε πρόσθετα μέτρα στήριξης, αλλά κατευθύνεται στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και σε πρόωρες αποπληρωμές οφειλών από τον ΟΔΔΗΧ. Αντίστοιχα, τα έσοδα από τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών (72 δόσεις, εξωδικαστικός μηχανισμός, αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών) ενισχύουν αποκλειστικά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση νέων μόνιμων δαπανών.
===============================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες του fpress.gr αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση του fpress.gr για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.





















