Προβλέψεις διπλής ανάγνωσης κάνει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ικανοποιώντας και τους αισιόδοξους και τους απαισιόδοξους. Από τη μία αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του 2019 και ανεβάζει τον πήχη στο 2,4% -ενώ τον Απρίλιο προέβλεπε ανάπτυξη 1,8%- και από την άλλη σε μακροπρόθεσμη βάση, εμφανίζεται περισσότερο απαισιόδοξο αναφέροντας ότι το 2023, η ανάπτυξη θα είναι 1,2% έναντι 1,9% που ήταν η αντίστοιχη προηγούμενη πρόβλεψη. Πάντως, το γεγονός ότι ανεβαίνει ο πήχης της ανάπτυξης για το επόμενο έτος –πλησιάζοντας μάλιστα τον στόχο που έχει θέσει και η ελληνική κυβέρνηση- εκτιμάται ως ένα πρώτο βήμα «σύγκλισης» του ΔΝΤ με την Ελλάδα ενόψει και των τελικών συζητήσεων για το θέμα των συντάξεων.
- Για το ΑΕΠ προβλέπεται ανάπτυξη 2% για φέτος (από 1,4% το 2017) και 2,4% για το 2019 έναντι μόλις 1,8% που ήταν η πρόβλεψη που είχε διατυπωθεί τον περασμένο Απρίλιο για την επόμενη χρονιά. Στους αναλυτικούς πίνακες της έκθεσης δημοσιεύεται εκτίμηση και για την πορεία του ΑΕΠ το 2023: Το ΔΝΤ βλέπει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου έτους στο 1,2% έναντι μόλις 1,9% που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη του Απριλίου. Σε επίπεδο τριμήνου, το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη στο 2,2% (ενώ προέβλεπε 2,7%) για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ενώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, εκτινάσσει την πρόβλεψη στο 2,5% όταν τον Απρίλιο μιλούσε για μόλις 1% κατά το 4ο τρίμηνο του 2019.
- Ο δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 0,7% μέσα στο 2018 (από 1,1% το 2017) και με ρυθμό 1,2% το 2019. Για το 2023, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 1,8% με την αντίστοιχη περυσινή πρόβλεψη να διαμορφώνεται στο 1,7%. Όσον αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,9% ενώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2019 προβλέπεται περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 1,3%.
- Η ανεργία, προβλέπεται να μειωθεί στο 19,9% για το 2018 (από 21,5% το 2017) και περιοριστεί περαιτέρω στο 18,1% για το 2019. Οι προβλέψεις της ανεργίας είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω κατά 0,1% σε σχέση με αυτές του περασμένου Απριλίου
- Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να είναι αρνητικό κατά 0,8% το 2018 (όπως και το 2017) ενώ για το 2019 προβλέπεται συρρίκνωση στο 0,4% (από 0,6% που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη του Απριλίου). Για το 2023, η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει μηδενικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
===============================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες του fpress.gr αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση του fpress.gr για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.





















