Σινο-αμερικανικός «πυρετός» στα χρηματιστήρια

Σινο-αμερικανικός «πυρετός» στα χρηματιστήρια

Η αναζωπύρωση των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας προκαλεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου κυριαρχούν επίσης οι αρνητικές ειδήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή πως, κατά τη γνώμη του, ένα λάθος στην Κίνα ευθύνεται για την εξάπλωση του κορονοϊού ερμηνεύεται από τους επενδυτές ως σήμα όξυνσης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης, ενώ στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης κινείται στην περιοχή των 600 μονάδων με την πτώση να είναι μεγαλύτερη του 4%.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό η μετοχή της Aegean Airlines υποχωρεί κατά 21,77% μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρείας Ευτύχη Βασιλάκη για την επίπτωση από τον κορονοϊό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας επισήμανε πως τα έσοδα έχουν ουσιαστικά μηδενίσει, αφού τα αεροσκάφη της Aegean έχουν καθηλωθεί στο έδαφος λόγω των μέτρων και της αναστολής της τουριστικής δραστηριότητας. Πτωτικά κινούνται και ο τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα στο -8,39%, την Eurobank στο -7,55%, την Alpha στο -6,87% και την Πειραιώς στο -6,69%.

Στην Ευρώπη, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 3,34%, ο FTSE στο Λονδίνο βρίσκεται οριακά σε αρνητικό έδαφος με υποχώρηση 0,06%, το Παρίσι υποχωρεί κατά 3,84% και το Μιλάνο υποχωρεί κατά 2,75%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ