Ξέσπασε πετρελαϊκός πόλεμος: Πώς φτάσαμε στην μεγαλύτερη πτώση από τον πόλεμο στον Περσικό
«Μαύρη Δευτέρα» για τις αγορές καθώς με το άνοιγμα, καταγράφηκε πτώση 30% στην διεθνή τιμή του πετρελαίου. Απώλειες 1200 μονάδων στο άνοιγμα του Nikkei, για μεγάλη πτώση και στο αμερικανικό χρηματιστήριο μας «προετοιμάζουν» τα futures.
H «τέλεια καταιγίδα» στις αγορές. Ο κορωνοϊός χτύπησε πλέον και τη διεθνή αγορά του πετρελαίου καθώς η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να κηρύξει πόλεμο ανακοινώνοντας μειώσεις τιμών για τους πελάτες της αλλά και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής. Σήκωσε το… γάντι στην απόφαση της Ρωσίας να μην δεχτεί μείωση της παραγωγής και έστειλε την τιμή του πετρελαίου στα 28 δολάρια το βαρέλι με την τιμή του να υποχωρεί ακόμη και κατά 32%. Τις τελευταίες 10ετίες έχουν καταγραφεί και χαμηλότερες τιμές στην τιμή του «μαύρου χρυσού». Ωστόσο η ποσοστιαία ημερήσια απώλεια θα «σημαδέψει» την 9η Μαρτίου ως μια από τις χειρότερες ημέρες της ιστορίας, αντίστοιχη με αυτή του ξεσπάσματος του πολέμου στον Περσικό. Νέες τεράστιες απώλειες και στα χρηματιστήρια με τον Nikkei να υποχωρεί κατά περισσότερες από 1200 μονάδες ή κατά περίπου 6%.
Οι ξένοι αναλυτές, αποδίδουν την κατάρρευση στον «πετρελαϊκό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει πλέον ανάμεσα στους άλλοτε συμμάχους: Σαουδική Αραβία και Ρωσία. Η Σαουδική Αραβία, «απαντώντας» στην τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τον «μαύρο χρυσό». Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να προχωρήσει στις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών για τους πελάτες της που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια (περίπου 6-7 δολάρια ανά βαρέλι) ενώ έστειλε μήνυμα για αύξηση της παραγωγής στις αγορές.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι τόσο μεγάλη που εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις και τα διυλιστήρια ανά τον πλανήτη όσο και στα δημοσιονομικά χωρών που στηρίζονται στην παραγωγή πετρελαίου όπως είναι το Ιράκ, η Νιγηρία κλπ. Η πετρελαϊκή κρίση που ξέσπασε, επηρεάζει ήδη και τα «πληγωμένα» από τον κορωνοϊό χρηματιστήρια. Ο δείκτης Nikkei 225 άνοιξε με πτώση 5,7% και την υποχώρηση να ξεπερνά τις 1170 μονάδες ενώ τα futures στο αμερικανικό χρηματιστήριο δείχνουν ότι και οι βασικοί δείκτηες (S&P, Nasdaq) ενδέχεται να καταγράψουν πολύ μεγάλες απώλειες της τάξεως του 5%. Δύσκολη αναμένεται η εβδομάδα και για τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η πετρελαϊκή κρίση έρχεται να προστεθεί στις εκτιμήσεις ότι ο κορωνοϊός, θα οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς.