Που οφείλεται το τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Μαύρη Τετάρτη μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή για το ελληνικό χρηματιστήριο. Το σκηνικό κατάρρευσης στις τράπεζες προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στο γενικό δείκτη. Η αγορά «χτυπήθηκε» αλύπητα από μαζικές πωλήσεις.
Το Χρηματιστήριο αλλά και οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν αντιμέτωπα με μια από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων ετών. Το μαζικό ξεπούλημα των τραπεζικών χαρτιών την Τετάρτη ήρθε σε συνέχεια της μεγάλης πτώσης την Τρίτη που οδήγησε το κλαδικό δείκτη σε χαμηλό τουλάχιστον 32 μηνών.
Οι ανησυχίες για τον ιταλικό «τυφώνα» αλλά και τα εγχώρια σενάρια για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκαλούν αυτό το μαζικό κύμα πωλήσεων. Σε περίπτωση που χρειαστούν νέα κεφάλαια θα πρέπει να αντληθούν από το «μαξιλάρι» των 30 δισ ευρώ που έχει η κυβέρνηση. Κάτι που, ωστόσο, θα προκαλέσει ανησυχία ευρύτερη στις αγορές.
Το κλίμα επιβάρυνε και η έκθεση της Goldman Sachs η οποία υποστήριξε πως «η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ –εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη»
Η Πειραιώς βρέθηκε στα όρια του limit down χάνοντας έως και 29%, η Eurobank ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι και 24%, η Εθνική ως 19,5% και η Alpha έως 11,4%.
Ο γενικός δείκτης καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κατέγραφε μεγάλες απώλειες που ξεπερνούσαν το 3%.
Οσοι έζησαν αυτές τις ώρες του απόλυτου κραχ θυμήθηκαν ημέρες του 2015 καθώς κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει την κατηφόρα του τραπεζικού δείκτη που έχανε 10% σε μία ημέρα.
Όμως γιατί υπήρξε τέτοια πτώση στον τραπεζικό κλάδο; Ο ένας λόγος, ίσως ο σημαντικότερος, έχει να κάνει με την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων να προσφύγουν στις αγορές. Να δανειστούν με φθηνό χρήμα και με χαμηλά επιτόκια. Όταν τα spreads είναι στο 4% οι επιχειρήσεις που τολμούν να συζητήσουν τον δανεισμό μέσω έκδοσης έρχονται αντιμέτωπες με απίστευτα επιτόκια.
Η κυριότερη αφορμή για το βίαιο γκρέμισμα των τραπεζικών μετοχών είναι οι φόβοι για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Είναι οι φήμες που εντείνονται για μια νέα, τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση που μπορεί να «φάει» μέρος του «μαξιλαριού» που διαθέτει η κυβέρνηση.
την ίδια στιγμή έντονη είναι η ανησυχία των αγορών και για το θέμα των συντάξεων και τη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Ακόμη, η πίεση που δέχονται οι τράπεζες για να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια, προκαλούν ανησυχία για το πώς θα αντισταθμιστούν οι ζημίες που πρέπει να εγγραφούν στους ισολογισμούς.
Μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι ισχνές οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών, η συρρίκνωση των μεγεθών τους αλλά και η αρνητική αντιμετώπισή τους από τα ξένα funds που βλέπουν ότι το ρίσκο για την ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη μειωθεί.