Σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι οι ξένοι στο ΧΑ
Σημαντικά κέρδη και «φουσκωμένο» τζίρο κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, γεγονός που «ενεργοποίησε» μεγάλη μερίδα επενδυτών – κυρίως ξένων. Ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε το αρχικό κύμα ρευστοποιήσεων και «σκαρφάλωσε» στις 648,27 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 93 εκατ. ευρώ.
Κερδισμένοι είναι οι ξένοι επενδυτές και γενικότερα οιlongπαίκτες της αγοράς, είτε κλείσει η αξιολόγηση εγκαίρως, είτε τελικά η κυβέρνηση οδηγηθεί σε αδιέξοδο και προκηρύξει εκλογές, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Κάτι τέτοιο αποτυπώνεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο από τη συμπεριφορά της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, με τον γενικό δείκτη να φλερτάρει με τα υψηλά έτους το τελευταίο διάστημα, που ήταν οι 653 μονάδες στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, κινούμενος μιάν ανάσα από αυτά, στις 645 – 649 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η αρχική έντονη ανοδική αντίδραση της Πέμπτης ανακόπηκε μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι. ΤοQEλοιπόν, θα συνεχιστεί και μετά τον Μάρτιο του 2017, εξέλιξη την οποία οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει. Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, που λόγω της εμπορευσιμότητάς του συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα όμως, η αντίδραση που βγαίνει δεν είναι και τόσο ενθουσιώδεις, κυρίως διότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ εκκρεμούν οι αλλαγές στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Οι επενδυτές και κυρίως οιlongβλέπουν πάντως, με άλλο μάτι την Ελλάδα. Τόσο το καλύτερο, αναφέρουν χαρακτηριστικά, για την αγορά και την οικονομία, θα είναι να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό. Όμως, αν δεν γίνει και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, ο κ. Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως φιλελεύθερος και πολιτικός που πιθυμεί την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών, κάτι που ασφαλώς αρέσει στους επενδυτές.
Στα καλά της σημερινής συνερίασης είναι η αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου από τηνCitigroupέπειτα από πολλά χρόνια. Στα αρνητικά όμως, περιλαμβάνεται έκθεση του ίδιου οίκου που αναφέρει ότι με τα νέα μέτρα το χρέος αυξάνεται, δεν μειώνεται . Συγκεκριμένα ο οίκος γράφει, μεταξύ άλλων, πως, «αυτά τα μέτρα στην πραγματικότητα θα αυξήσουν (ελαφρώς) το δημόσιο χρέος και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στα επόμενα 10 χρόνια περίπου, και θα αρχίσουν να παράγουν οφέλη μόνο από το 2030. Η μόνη καθαρή ζημιά για τους πιστωτές προέρχεται από την παραίτηση του περιθωρίου επιτοκίου του 2% στα δάνεια των 11,3 δισ. ευρώ το 2017, δηλαδή περίπου 220 εκατ. ευρώ».
ΔΕΙΚΤΕΣ
Σε τεχνικό επίπεδο και όσον αφορά τη συνεδρίαση,ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 648,27 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 640,88 μονάδων (+0,13%) και 650,11 μον. (+3,68%).Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,98 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 164,05 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 11,13 εκατ. τεμάχια. Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με άνοδο 1,87%, στις 1.758,96 μονάδες, ενώ στο +0,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 779,58 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 2,14% στις 896,26 μονάδες.
Στοταμπλότώρα, ηAlpha Bankκαι ηΕΕΕέδωσαν την ισχυρή ώθηση στο ΧΑ, την ώρα μάλιστα που τη χρειάστηκε, με τις δύο μετοχές να κλείνουν το +4,17% και στο +3,83% αντίστοιχα. Μετά από… περιπέτειες, ηΕθνικήτελικά κατάφερε να κλείσει στο +2,82%, με τηνJumboκαι τηΒιοχαλκονα ακολουθούν με κέρδη 2,37% και 2,05% αντίστοιχα.Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και ΜΕΤΚΑ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Folli Follie, Ελλάκτωρ, Grivalia, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και ΕΧΑΕ. Η Πειραιώς, αν και είχε μια διακύμανση από το +6,58% έως και το -2,19%, τελικά έκλεισε αμετάβλητη, όπως και η Motor Oil. Αρνητική και σήμερα ήταν η Σαράντης, η οποία έκλεισε στο -1,31%, ενώ μικρές ήταν οι απώλειες που σημείωσαν οι Eurobank, Aegean και Τιτάν.