ΧΑ: Επιστροφή στην... εσωστρέφεια

ΧΑ: Επιστροφή στην... εσωστρέφεια
Και πάλι κάτω από τις 580 μονάδες ο ΓΔ με υποτονικό τζίρο

Και πάλι κάτω από τις 580 μονάδες επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας να χαρακτηρίζεται από ήπιες διακυμάνσεις και υποτονικό (για άλλη μια φορά) τζίρο, ενώ πρωταγωνιστές της διόρθωσης υπήρξαν οι περισσότερες μη τραπεζικές μετοχές, όπως οι Jumbo και Folli Follie. Η πλειοψηφία των επενδυτών τήρησε στάση αναμονής εν μέσω των διεθνών εξελίξεων, ενώ δεν υπήρξε και κάποια ιδιαίτερη ώθηση από τις ξένες αγορές, όπου η εικόνα αυτήν την ώρα είναι μικτή. Συσσώρευση και εσωστρέφεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς αυτή τη στιγμή δυστυχώς, ελλείψει και κάποιου θετικού εσωτερικού παράγοντα.

Όσον αφορά τις εγχώριες εξελίξεις, στόχος για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που διαμορφώθηκε στο τελευταίο Eurogroup είναι η τεχνική "επί της αρχής συμφωνία" για τα προαπαιτούμενα μέχρι το EWG της 28ης Νοεμβρίου ώστε έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να "κουμπώσει" και η απόφαση για τα μέτρα του χρέους. Τα προαπαιτούμενα πέρα από το εργασιακό, τις ιδιωτικοποιήσεις, το δημόσιο, τις τράπεζες και τις υπόλοιπες 10 δύσκολες "μεταρρυθμίσεις" πρέπει να περιλαμβάνει και την συμφωνία για τον νέο προϋπολογισμό του 2017 με τις αποφάσεις για τα προνοιακά επιδόματα και το Μεσοπρόθεσμο με τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2020 που "διχάζουν" τους δανειστές.

Η αγορά ενώ βρήκε κάποια στηρίγματα, όχι μόνο στα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα οποία έδειξαν ανάπτυξη 1,5% στο τρίτο τρίμηνο, αλλά και στην υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού στο 10μηνο του έτους, παρ’ όλα αυτά το σενάριο των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν άφησε πολλά περιθώρια στους επενδυτές.

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε με απώλειες 0,47% στις 579,88 μονάδες,ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 579,33 μονάδων (-0,56%) και 586,02 μον. (+0,59%).Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,27 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 47,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,15 εκατ. τεμάχια. Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,14%, στις 1.534,19 μονάδες, ενώ στο -0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 742,05 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 0,75% στις 648,50 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, η ΜΕΤΚΑ σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα, κλείνοντας στο -4,71%, ενώ πτώση 3,40% και 3,05% σημείωσαν οι Jumbo και Folli Follie αντίστοιχα. Με απώλειες 2,36% έκλεισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Εθνική, ΟΛΠ, Grivalia, Alpha Bank και Λάμδα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, η Τιτάν ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 2,07%, με τις Μυτιληναίος, Βιοχαλκο και ΕΕΕ να την ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Aegean και Eurobank. Από το +4,17% ενδοσυνεδριακά η Πειραιώς έκλεισε αμετάβλητη, όπως και οι ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ