Δεν "τρόμαξε" από τον Τραμπ το Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεν "τρόμαξε" από τον Τραμπ το Χρηματιστήριο Αθηνών
Με κέρδη έκλεισε η εβδομάδα παρά τη σημερινή διόρθωση

Σε διόρθωση προέβη σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, περιορισμένης έκτασης ωστόσο και χαμηλού τζίρου, περνώντας σχεδόν «απαρατήρητη» σε μια εβδομάδα όπου όλοι φοβόντουσαν πως θα έκλεινε επώδυνα για την εγχώρια -και όχι μόνο- αγορά. Μάλιστα η πρώτη εβδομάδα επί προεδρίας Τραμπ βρίσκει το «ταπεινό» Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείνει με κέρδη, ακολουθώντας και το διεθνές κλίμα - χθες ο Dow Jones βρέθηκε κοντά σε ιστορικά υψηλά στη Wall Street, κάτι στο οποίο βοήθησαν οι δεύτερες αναγνώσεις για το οικονομικό πρόγραμμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ (μείωση φορολογικών συντελεστών, αύξηση δημόσιων επενδύσεων κλπ).

Όσον αφορά τις εγχώριες εξελίξεις, οι επενδυτές φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερο προβάδισμα στις εξελίξεις της 2ης αξιολόγησης αλλά και της συζήτησης για το χρέος. Ενδεχομένως αυτό να αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα έναντι άλλων αγορών αφού οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σε ένα από τα δύο - ή και στα δύο- μέτωπα θα μπορούσε να ανανεώσει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Συνολικά το τέλος της εβδομάδας βρήκε τα ελληνικά ομόλογα να διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους και τις μετοχές να κλείνουν ελαφρώς υψηλότερα από την περασμένη Παρασκευή βάζοντας τέλος στον συναγερμό της περασμένης εβδομάδας ενόψει των αμερικανικών εκλογών.

Στα της συνεδρίασης,ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,75% στις 582,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 582,52 μονάδων (-0,77%) και 589,54 μον. (+0,43%).Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,3 εκατ. ευρώ,ο όγκος ανήλθε στα 38,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,8 εκατ. τεμάχια. Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 1,12%, στις 1.536,40 μονάδες, ενώ στο -0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 746,47 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 2,37% στις 653,39 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδαςο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,51%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,59%.

Στοταμπλότώρα, το -4% της Πειραιώς, οι απώλειες της οποίες διευρύνθηκαν στο τέλος, αποτέλεσε το μεγαλύτο βαρίδι του δείκτη, ενώ και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Jumbo, Εθνική και Aegan άσκησαν τις πιέσεις τους, καθώς έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι Folli Follie, Eurobank. Alpha Bank και ΕΕΕ, ενώ ήπια πτωτικά διαμορφώθηκαν οι Μυτιληναίος, Λάμδα, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, αν και η πλειονότητα των αναλυτών υποδέχτηκε μετριοπαθώς τα αποτελέσματα 9μήνου των Ελληνικών Πετρελαίων, η μετοχή έκλεισε με κέρδη 2,17%, ενώ στο +1,96% βρέθηκε η Τιτάν και στο +1,13% η Grivalia. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ και ΟΤΕ, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχαλκο να κλείνουν χωρίς μεταβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ