ΧΑ: Στο φινάλε επικράτησαν πάλι οι... πωλήσεις

ΧΑ: Στο φινάλε επικράτησαν πάλι οι... πωλήσεις
Έχασε και τις 580 μονάδες ο ΓΔ παρά τις όποιες αντιστάσεις

Συνεχίζεται το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σήμερα στις 578 μονάδες, ελλείψει κάποιας σημαντικής στήριξης ή θετικής εξέλιξης από το μέτωπο της οικονομίας. Τράπεζες και ΟΠΑΠ επιχείρησαν να φέρουν «αντίσταση» ωστόσο η εικόνα της αγοράς παραμένει απογοητευτική, με τον τζίρο να επανέρχεται στα πενιχρά επίπεδα των 30-35 εκατ. ευρώ.

Η αγορά έχει εγκλωβιστεί σε ένα νέο εύρος της τάξεως των 575-599 μονάδων, εντός του οποίου παλινδρομεί δίχως να καταφέρνει να βρει σαφή κατεύθυνση. Η εικόνα αυτή δύσκολα θα αλλάξει όσο παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα ο συναλλακτικός τζίρος.

Στο μεταξύ, το κλίμα ανησυχίας στην αγορά βαραίνει από τις ενέργειες του οικονομικού επιτελείου, το οποίο επιταχύνει την ετοιμασία του λόγω τουEurogroupτης προσεχούς Δευτέρας, με τα ανοικτά πεδία της δεύτερης αξιολόγησης να είναι "οι μεταρρυθμίσεις της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας" μαζί με σειρά άλλων παρεμβάσεων στα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα υπάρχει και το θέμα του προωθούμενου ανασχηματισμού, σε μια περίοδο μάλιστα που θα έπρεπε οι κυβερνητικές μηχανές να επιταχύνουν ώστε να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση. Μάλιστα, ενώ τα σενάρια ανασχηματισμού τα έφερε στο προσκήνιο η ίδια η κυβέρνηση, φαίνεται πως, με δική της πάλι ευθύνη, η αγωνία για τα κρίσιμα υπουργεία θα παραταθεί.

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 578,23 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 583,74 μονάδων (+0,37%) και 578 μον. (-0,61%).Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,68 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 33,28 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,39 εκατ. τεμάχια. Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,13%, στις 1.529,32 μονάδες, ενώ στο -0,19% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 737,68 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με άνοδο 0,05% στις 633,80 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, η προσοχή των πωλητών σήμερα εστιάστηκε πρωτίστως στο λιανεμπόριο, με τις Folli Follie και Jumbo να κλείνουν με απώλειες 5,02% και 4,86% αντίστοιχα. Απώλειες που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν οι Ελλάκτωρ και Τιτάν, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα 9μήνου της τελευταίας ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Άνω του 1% ήταν οι απώλεις σε Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Aegean, Πειραιώς, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και ΜΕΤΚΑ.

Στον αντίποδα, για δεύτερη διαδοχική ημέρα η μετοχή του ΟΠΑΠ "απόλαυσε" την άρση του αδιεξόδου στην ανάπτυξη των VLTs, κλείνοντας με κέρδη 2,33%, ενώ την ακολούθησαν οι ΕΕΕ, Eurobank, Εθνική και Grivalia, οι οποίες σημείωσαν κέρδη ανώτερα του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ