ΧΑ: Περιορίστηκαν οι απώλειες με αντίσταση του ΟΠΑΠ

ΧΑ: Περιορίστηκαν οι απώλειες με αντίσταση του ΟΠΑΠ
Πτώση για τράπεζες και blue chips - "Τσιμπημένος" ο τζίρος

Με πωλήσεις που διευρύνθηκαν στο φινάλε ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο περιόρισε ωστόσο τις απώλειές του κυρίως χάρη στο στήριγμα της μετοχής του ΟΠΑΠ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε ύστερα από καιρό σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο η εικόνα της αγοράς μόνο ικανοποιητική δεν είναι, με τη συσσώρευση και τη νευρικότητα να επιμένουν, ειδικά καθώς πλησιάζει το Eurogroup της Δευτέρας.

Εκεί θα διαφανούν τόσο οι προθέσεις των δανειστών μετά και το τυπικό κλείσιμο της πρώτηςαξιολόγησης, όσο και οι αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης μπροστά στα κρίσιμα και ευαίσθητα ζητήματα που θίγονται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι δηλώσεις του επικεφαλής τουESMγια συμφωνία γύρω από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έως το τέλος του έτους. Όπως επισημαίνει, ο Ρέγκλινγκ ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με το τι πρέπει να γίνει μετά τα μέσα του 2018, όταν και έχει συμφωνηθεί ότι θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα.

Όπως τονίζει ηCitigroup, μικρές μειώσεις στις πληρωμές τόκων που οφείλονται σε ESM / EFSF μπορεί όντως να συμφωνηθούν πριν από το τέλος του έτους, αλλά αυτό δεν θα κάνει καμία σημαντική διαφορά στην ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και για την απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 581,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 580,40 μονάδων (-0,35%) και 584,77 μον. (+0,40%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 34,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,4 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,23%, στις 1.531,37 μονάδες, ενώ στο -0,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 739,07 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με πτώση 1,15% στις 633,50 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, η μετοχή που ξεχώρισε ήταν σαφώς εκείνη του ΟΠΑΠ, η οποία μάλιστα έκλεισε στο +7,24% του ΟΠΑΠ, προσφέροντας ένα καλό αντιστάθμισμα για τον περιορισμό των πιέσεων του γενικού δείκτη. Η μετοχή του ΟΠΑΠ αποτύπωσε τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται πλέον από την επανεκκίνηση του σχεδιασμού για τη λειτουργία των VLTs στην Ελλάδα, μετά την εισαγωγή του νέου Κανονισμού Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Παιγνιομηχανημάτων (VLTs) από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Στο "πλευρό" του ΟΠΑΠ βρέθηκαν οι Motor Oil και η Λάμδα, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη 1,38% και 1,02% αντίστοιχα, ενώ μικρά ήταν τα κέρδη σε Folli Follie, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ. Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα, αν και δέχτηκαν πιέσεις ενδοσυνεδριακά τελικά έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

Στον αντίποδα όμως, η Ελλάκτωρ και η ΔΕΗ ήταν αυτές που σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες, κλείνοντας στο -3,25% και -3,07% αντίστοιχα, με τη Βιοχαλκο να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στο -2,27%. Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι Aegean, Grivalia, Alpha Bank, Εθνική, ΕΕΕ, ΟΤΕ, Πειραιώς και Τιτάν, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Eurobank, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ