Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο
Στις 595 μονάδες ο ΓΔ - Αναμένει τις εξελίξεις στο χρέος η αγορά

Ήπια ανοδικά και σε κλίμα σταθεροποίησης κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσδοκά καλά «μαντάτα» από το Βέλγιο, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με τις όποιες θετικές εξελίξεις για το ελληνικό χρέος. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει στα ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια, κάτι που μοίρασε κέρδη στις ευρωαγορές και κατ' επέκταση στην εγώρια αγορά, η οποία ταυτόχρονα αντέδρασε θετικά στη δήλωση του Ντράγκι πως "όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέος", με τους επενδυτές να εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι. Το τελικό ποσοστό της ανόδου πάντως δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τις οριακές διακυμάνσεις που σημείωνε το ΧΑ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.Ο τζίρος παρέμεινε χαμηλά.

Οπρωθυπουργόςθα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.

Όσον αφορά την όποια συμφωνία για τον ρόλο τουΔΝΤστο ελληνικό πρόγραμμα, η αγορά αναμένει κάποιο συμβιβασμό που θα οδηγήσει σε συμμετοχή του Ταμείου πιθανόν με ένα "συμβολικό" δάνειο ή ένας συμβουλευτικός ρόλος στο πρότυπο αυτού που διαδραματίζει ήδη στην Ισπανία, χωρίς να αποκλείεται να αναπτύξει το Ταμείο και ένα νέο συμβουλευτικού τύπου εργαλείο.

Ειδικότερα, οΓενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 595,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 592,37 μονάδων (-0,11%) και 596,82 μον. (+0,64%). Οτζίρος διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατ.ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 40,24 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,34 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 0,50%στις 1.581 μονάδες, ενώ στο +0,36%ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 749,99 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη +1,27% στις 689,17 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, το μίνι ράλι που σημείωσε η Eurobank στο τελευταίο ημίωρο της κύριας συνεδρίασης, και το οποίο την έφερε στο τελικό +3,01%, ήταν καταλυτικό για την εικόνα του γενικού δείκτη, ενώ σημαντικά βοήθησε και το +2,27% της ΜΕΤΚΑ. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΕΧΑΕ και Εθνική, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia και Motor Oil.

ΗΔΕΗ, αν και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο +1,69%, τελικά έκλεισε αμετάβλητη ακριβώς στο κρίσιμο τεχνικό επίπεδο των 2,95 ευρώ, αναμένοντας τις εξελίξεις με τον ΑΔΜΗΕ αύριο. Σύμφωνα μάλιστα με τους τεχνικούς αναλυτές, η παραμονή της μετοχής πάνω από τα 2,95 ευρώ, αφήνει περιθώρια να κοιτάξει με περισσότερες αξιώσεις τις αντιστάσεις των 3,20-3,30 ευρώ.

Στοναντίποδα, Jumbo και Folli Follie βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, σημειώνοντας απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν και ΟΛΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ