ΧΑ: Ήπια διόρθωση ελλείψει θετικών εξελίξεων

ΧΑ: Ήπια διόρθωση ελλείψει θετικών εξελίξεων
Συναλλακτική στασιμότητα μετά τη χθεσινή υπέρβαση - Στις 593 μονάδες ο ΓΔ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών «πέρασε» από τη σημερινή λίγο έως πολύ αναμενόμενη διόρθωση (μετά και το χθεσινό ράλι) σχετικά ανώδυνα, υποχωρώντας οριακά κατά 0,14% και διατηρώντας τις 593 μονάδες. Κυρία αιτία της σημερινής πτώσης υπήρξε η έντονη τραπεζική διόρθωση αλλά και η έλλειψη κάποιας θετικής εξέλιξης από πλευράς οικονομίας ή ευρωαγορών, ωστόσο ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές όπως η Βιοχάλκο ανέλαβαν να «κρατήσουν άμυνα».

Η συναλλακτικότητα υπήρξε εξαιρετικά χαμηλή, ενδεικτική της στασιμότητας των επενδυτών, οι οποίοι συνεχίζουν να «βλέπουν» τις 600 μονάδες. Η καθίζηση αυτή του τζίρου παραμένει το βασικό πρόβλημα της αγοράς, και θα πρέπει να υπάρξει μια πιο ζωηρή ενεργοποίηση κεφαλαίων εάν είναι τίτλοι κυρίως από τον ενεργειακό καιβιομηχανικόκλάδο, να υποστηρίζουν μια αναμέτρηση με τις 600 μονάδες.

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτηςέκλεισεμε απώλειες 0,14% στις 593,02 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 590,87 μονάδων (-0,50%) και 596,27 μον. (+0,41%). Οτζίρος διαμορφώθηκε στα 27,33 εκατ.ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 67,83 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 33,1 εκατ. τεμάχια. Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,04%, στις 1.573,82 μονάδες, ενώ στο +1,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 745,31 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με πτώση 1,18% στις 680,55 μονάδες.

Στοταμπλότώρα,ΜΕΤΚΑκαιEurobankσημείωσαν τις μεγαλύτερεςαπώλειες στον FTSE 25, άνω του2%, αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την αρνητική πρωτιά διεκδικούσαν αρκετοί τίτλοι. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Folli Folli, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Grivalia και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΕΕΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, ηΒιοχάλκοήταν αυτή που ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος της αντιστάθμισης των απωλειών, κλείνοντας με κέρδη 5,38%, ενώ σημαντικός ήταν και ο ρόλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo, καθώς τα κέρδη τους ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, Τιτάν, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

ΣτονMid Cap, η Quality & Reliability κατέγραψε το τρίτο "6άρι" στη σειρά, σημειώνοντας σήμερα κέρδη 6,99%, με τη MIG να την ακολουθεί σημειώνοντας κέρδη 4,62%. Άνοδο άνω του 3% σημείωσαν και οι Φουρλής και Κανάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ