Ολοταχώς για τις 600 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ολοταχώς για τις 600 μονάδες το Χρηματιστήριο
"Τσιμπημένος" τζίρος - Κέρδη σε τράπεζες και blue chips με ώθηση από HSBC

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκοντας τα «πατήματά» του σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις, κατάφερε να κατοχυρώσει τις 590 μονάδες, «βλέποντας» πλέον το επόμενο βασικό ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης, δεχόμενος ώθηση από την ανατιμητική κερδοσκοπία στις τράπεζες αλλά και τις πολύ καλές επιδόσεις στις υπόλοιπες μετοχές του μη τραπεζικού 25άρη έκλεισε λίγο χαμηλότερα από τις 594 μονάδες, ενώ ελαφρά «τσιμπημένος» υπήρξε και ο τζίρος ύστερα από μακρά περίοδο «ξηρασίας», δίνοντας αισιοδοξία ότι η αγορά μπορεί σιγά σιγά να ξεφύγει από τον κύκλο της συσσώρευσης που την «τυραννά» εδώ και αρκετούς μήνες.

«Κλειδί» στη σημερινή άνοδο υπήρξε η σημερινή ανάλυση τηςHSBC, η οποία διατήρησε τη σύσταση buy, ήτοι αγορά, για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η HSBC παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες καθώς "βλέπει" σημαντικό περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πετύχουν τους στόχους για τη μείωση των NPEs και να παραμείνουν κερδοφόρες.Οι βασικές ανησυχίες για τον κλάδο είναι οι προβλέψεις, η προσέγγιση top-down για τα δάνεια και η ποιότητα κεφαλαίων.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και οι θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, στο μέτωπο της οποίας η αγορά πλέον αναμένειομαλή ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, οι διαπραγματεύσεις της οποίας σχεδιάζεται να ξεκινήσουν με χρονοκαθυστέρηση - πιθανότατα το Σάββατο σε πολιτικό επίπεδο - λόγω της απουσίας της ομάδας του ΔΝΤ μετά από το θάνατο συναδέλφου τους.

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,33% στις 593,83 μονάδες,ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 589,19 μονάδων (+0,53%) και 596,54 μον. (+1,79%).Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,1 εκατ.ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 89,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 19,9 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με άνοδο 1,49%, στις 1.574,51 μονάδες, ενώ στο +0,53% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 737,03 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 0,87% στις 688,67 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, αν και η Πειραιώς (+2,76%) κατείχε μέχρι σχεδόν το τέλος της συνεδρίασης τα ηνία της ανόδου, τελικά την πέρασαν στο νήμα οι μετοχές των Jumbo και Grivalia, οι οποίες έκλεισαν στο +3,54% και +3,11% αντίστοιχα. Άνω, όμως, του 2% ήταν τα κέρδη σε Folli Follie, Μυτιληναίος, Πειραιώς, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ, ενώ άνω του +1% έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, Alpha Bank και Λάμδα.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ και Motor Oil, ενώ η Eurobank, η Αegean και η Βιοχαλκο έκλεισαν χωρίς μεταβολή, με την πρώτη να χάνει το ενδοσυνεδριακό +2,94% που σημείωνε.

Αρνητικό γύρισμα είχε στο τέλος και η Εθνική, η οποία έκλεισε με απώλειες 0,50%, από το +2,48% ενδοσυνεδριακά, με τον ΟΤΕ να ακολουθεί το παράδειγμα της, κλείνοντας στο -0,13%, από το +2,04% νωρίτερα. Απώλειες, 3,26% σημείωσε και η ΓΕΚ Τέρνα, η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 1,11% και τα Ελληνικά Πετρέλαια ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση στο -0,49%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ