ΧΑ: Πτωτική αντίδραση στην "ψυχρολουσία" της Παρασκευής

ΧΑ: Πτωτική αντίδραση στην "ψυχρολουσία" της Παρασκευής
Πτωτικά ξεκίνησε η προτελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη, με τις τράπεζες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση, ενώ τα υπόλοιπα blue chips -και όχι μόνο- περιόρισαν τις απώλειες τους, βγάζοντας «άμυνες» με το γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 586 μονάδες. Ο τζίρος δε ξεπέρασε τα 27 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη συσσώρευση και στασιμότητα στην οποία έχει επέλθει εδώ και αρκετό καιρό η αγορά. Η σημερινή διόρθωση βέβαια αποτέλεσε λίγο έως πολύ αντίδραση στα «κακά» μαντάτα της Παρασκευής, όπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα η Moody’s ανακοίνωσε τη... μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, επικαλούμενη πολιτική αβεβαιότητα και οικονομικό ρίσκο.

Πλέον οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στηδεύτερη αξιολόγηση του προγράμματοςπροσαρμογής. Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν θέλει η κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσει τις παρεμβάσεις που "έκρυψε" διά της χρονοκαθυστέρησης στην ατέρμονη 1η αξιολόγηση και να βρεθεί "απέναντι" σε ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής της πελατείας.

Παράλληλα, απαραίτητες προϋποθέσειςβελτίωσης της εικόνας του "ταμπλό" του ΧΑαποτελούν η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας και η επιτυχής εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, εξελίξεις που θα διευκολύνουν τη συζήτηση για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθώς και κάποια συμφωνία σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

ΔΕΙΚΤΕΣ

Στα της συνεδρίασης,ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 586,06 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 589,45 μονάδων (+0,03%) και 584,75 μον. (-0,77%). Οτζίρος διαμορφώθηκε στα 27,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 34,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,9 εκατ. τεμάχια. Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,68%, στις 1.551,47 μονάδες, ενώ στο -0,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 733,15 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με πτώση 1,44% στις 682,70 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε σήμερα η Ελλάκτωρ, η οποία μάλιστα υποχώρησε κατά 6,72%, μετά και τις διευκρινίσεις που εξέδωσε ο όμιλος για το γεγονός ότι ελέγχονται οι Άκτωρ και Άκτωρ Παραχωρήσεις για ενδεχόμενη παράβαση των κανόνων περί ανταγωνισμού. Εκτός της Ελλάκτωρ, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και οι ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Alpha Bank, οι οποίες σημείωσαν απώλειες άνω του 2%.

Στο κόκκινο η πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Grivalia να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Folli Follie, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, η Jumbo έκλεισε με κέρδη 1,59%, μετά και την ανάλυση της Eurobank Securities η οποία βλέπει μεγάλο περιθώριο πρόσθετων αποδόσεων στους μετόχους της πέραν της τακτικής πληρωμής μερίσματος (33% των κερδών). Την ακολούθησε, επίσης, με κέρδη 1,24%, η Μυτιληναίος, η οποία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με τις ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, ΟΛΠ, Motor Oil, ΕΕΕ και ΜΕΤΚΑ να κλείνουν ήπια ανοδικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ